Šta nikako ne trebate raditi sami prilikom renoviranja kupaone

https://www.freepik.com/free-photo/tiler-working-renovation-apartment_22698710.htm

Projekt renoviranja kupaone na prvi pogled može djelovati kao uzbudljiva avantura u koju jedva čekate da se upustite sa svojom obitelji i prijateljima. Želite konkretnu promjenu i osvježenje, ali ste i pažljivi kada je u pitanju budžet koji ćete nameniti kompletnom renoviranju kupaone. Prije nego što uopće otpočnete s radovima, važno je napomenuti da je riječ o složenoj aktivnosti koja se sastoji od različitih faza i podrazumijeva poznavanje građevinskih operacija, električnih sistema i funkcionalnosti prostora.

Renoviranje bilo kog prostora doma, a pogotovo kupaone, iziskuje određena financijska sredstva kako biste na najbolji način adaptirali prostor i produžili mu vijek trajanja. U cilju smanjenja troškova, mnogi pribjegavaju “uradi sam” metodi, ali ipak, određene poslove prepuštaju stručnim osobama.

Procjena troškova renoviranja

Prije nego što se krene u obnovu kupaonice i betonske radove, potrebno je napraviti plan obnove i popratni proračun. Pokušajte zamisliti izgled i raspored vaše nove kupaonice te napravite popis potrebnog kupaonskog namještaja i detalja. Za procjenu većih radova kao što su zamjena cijevi i montaža zatražit ćete mišljenje stručnjaka.Od majstora ćete dobiti konkretne brojke i tako imati jasniju sliku koliko ćete novca zapravo morati izdvojiti.Tako ćete izbjegnite nepredviđene troškove i nećete biti u situaciji kasnije štedjeti na drugim segmentima ili eliminirati pojedine radove, jer ste potrošili sav novac namijenjen obnovi.

Vodoinstalaterski radovi

Konkretne radove s vodom, poput zamjene cijevi ili neispravnog ventila, ipak je najsigurnije povjeriti stručnjaku. Čak i ako imate sav potreban alat i solidno znanje, samo jedan pogrešan korak može napraviti veliki nered i time ne samo produžiti cijeli proces, već i povećati troškove obnove. Ukoliko vam je potreban stručan vodoinstalater, Beograd nudi brojne vodoinstalaterske usluge, tako da ne sumnjamo da ćete pronaći kvalitetnog vodoinstalatera. Ne zaboravite ga na vrijeme angažirati jer su ove usluge posljednjih godina vrlo tražene i postoje cijele liste čekanja. Od velike je važnosti da ovaj dio posla bude u sigurnim rukama jer ćete jedino tako izbjeći moguće poplave i druge uobičajene probleme koji se mogu pojaviti prilikom renoviranja kupaonice.

https://www.freepik.com/free-photo/plumbing-repair-service_12152405.htm

Ventilacija

Bez odgovarajuće ventilacije u vašoj kupaonici, vlaga ostaje zarobljena u prostoru, čineći ga leglom bakterija i plijesni. Osim što su iznimno štetni za ljudsko zdravlje, mogu naštetiti i građevinskom materijalu, odnosno smanjiti mu vijek trajanja i prvobitnu funkcionalnost. Pucanje boje, oštećenja instalacija i truljenje kupaonskih elemenata samo su neki od problema koji se javljaju kada nemamo odgovarajuću ventilaciju. Zato je važno da ovaj dio adaptacije prepustite stručnjacima koji će najprije odrediti kolika je količina prozračivanja potrebna vašoj kupaonici. Pravilno odabran i ugrađen sustav ventilacije vašoj će kupaonici dati potrebnu funkcionalnost i spriječiti širenje vlage.

Rad sa električnim sistemima

Rad s električnom energijom zahtijeva detaljno poznavanje elektrotehničkih sustava i prethodno iskustvo u ovom poslu, jer pogrešni postupci mogu ugroziti sigurnost prisutnih i dovesti do situacija opasnih po život. Zato bez razmišljanja angažirajte profesionalne električare koji će profesionalnim pristupom otkloniti sve probleme i vaš dom učiniti sigurnim mjestom. Ipak, renoviranje kupaonice je aktivnost kojom se ne bavite tako često, stoga nemojte štedjeti na ovim važnim segmentima renoviranja.

Zamjena pločica

Iako djeluje kao jedna od najjednostavnijih stavki renoviranja kupaone, skidanje starih i postavljanje novih pločica, zahtijeva određenu zidarsku vještinu i prethodno iskustvo u takvim poslovima. Struganje ostataka pločica sa zidova, izravnavanje površine i priprema za postavljanje novih. Posebnu pozornost treba obratiti na pločice na podu gdje postoji podno grijanje jer postoji mogućnost oštećenja cijevi grijanja prilikom skidanja starih pločica. Iz tog razloga najbolje je potražiti pomoć zidara kako bi svaki korak pažljivo proveli i dobili funkcionalnu i estetski dopadljivu kupaonicu.

Činjenica je da “uradi sam” projekti mogu biti zabavni i uštedjeti mnogo novca, ali zbog nedovoljne stručnosti izvođača često dolazi do kvarova i nepopravljivih šteta koje na kraju ispadnu skuplje nego da ste angažirali profesionalce. Renoviranje kupatila je ozbiljan zadatak i najsigurnije je prepustiti ga profesionalnim majstorima, kako biste naposletku uživali u funkcionalnosti i udobnosti svoga doma.