Što su virusne bradavice? 

Virusne bradavice su izrasline na koži koje su uzrokovane humanim papiloma virusima (HPV). Ove bradavice su benigni (ne-zloćudni) tumori koji se pojavljuju na različitim dijelovima tijela, uključujući kožu i sluznicu. Postoji više od stotinu različitih tipova HPV-a, od kojih neki uzrokuju različite vrste bradavica.

Virusne bradavice mogu se razlikovati po izgledu i mjestu na tijelu. Najčešći tip bradavica su obične bradavice (verrucae vulgares). One obično izgledaju kao sitne izbočine na koži koje se mogu početi razvijati kao glatke izrasline i postupno postaju hrapave.

Bradavice na stopalima poznate su kao verrucae plantares i često izgledaju kao ravne, zadebljane izrasline zbog pritiska stopala. Osim običnih bradavica, postoje i druge vrste bradavica, uključujući kondilome (bradavice genitalnog područja), zaravnjene bradavice i končaste bradavice.

Virusne bradavice su zarazne i mogu se prenositi kontaktom s osobom koja ih ima ili kontaktom s predmetima na koje su virusi dospjeli. Obično nisu ozbiljne, ali mogu biti neugodne i uporne. Postoje različiti načini liječenja virusnih bradavica, uključujući primjenu lijekova, krioterapiju (zamrzavanje) ili kirurško uklanjanje, a liječnik može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o vrsti i lokaciji bradavica.

Što su obične bradavice?

Obične bradavice ili veruce vulgaris, su male bradavičaste mesnate tvorbe koje se najčešće pojavljuju na šakama i prstima ruku. Prenose se dodirom,a posebno su česte kod djece i mladih te osoba slabijeg imuniteta. Najčešće spontano prolaze nakon nekog vremena.

Bradavice obično nisu bolne, ali mogu uzrokovati nelagodu, pogotovo ako se nalaze na mjestima gdje dolazi do trenja ili pritiska. 

Postoji nekoliko metoda liječenja običnih bradavica, uključujući primjenu topičkih lijekova, krioterapiju (zamrzavanje bradavica), elektrokauterizaciju, kirurško uklanjanje i druge tehnike. Liječnik, odnosno dermatolog može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o vrsti bradavica i njihovom položaju.

Važno je napomenuti da obične bradavice obično nisu ozbiljne i često nestaju samostalno tijekom vremena. Međutim, ako bradavice uzrokuju nelagodu, šire se ili se ne povlače, preporučuje se konzultacija s dermatologom radi daljnjeg upravljanja i liječenja. Također, prevencija infekcije HPV-om putem sigurnog seksualnog ponašanja i cijepljenja može biti korisna u sprečavanju ozbiljnijih oblika HPV-a, uključujući one koji su povezani s rakom.

Bradavice na stopalu 

Bradavice na stopalu, poznate kao verrucae plantares, su specifična vrsta virusnih bradavica koje se pojavljuju na potplatima ili drugim dijelovima stopala. Bradavice na stopalu obično izgledaju kao ravne, zadebljane izrasline na potplatu ili peti stopala. One su često slične boji kože i mogu se zbog pritiska stopala pogrešno prepoznati kao kurje oko. Unutar bradavice možete primijetiti sitne crne točkice koje su zapravo popucale kapilare.

Ove specifične bradavice pojavljuju se isključivo na stopalima, najčešće na području potplata ili pete. To je mjesto gdje se stopalo najčešće suočava s pritiskom i trenjem.

Bradavice na stopalu obično uzrokuju bol i nelagodu, pogotovo tijekom hodanja ili stajanja, jer pritisak stopala može uzrokovati bolnu reakciju.

Bradavice na stopalu su zarazne i prenose se kontaktom s osobom koja ih ima ili kontaktom s površinama na kojima su prisutni virusi, a postoji nekoliko metoda liječenja bradavica na stopalu, uključujući primjenu topičkih lijekova, krioterapiju (zamrzavanje), elektrokauterizaciju, kirurško uklanjanje i druge tehnike. Liječnik ili dermatolog može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o težini problema.