Što je to alergijski rinitis?

Alergijski rinitis je upalna reakcija sluznice nosa na alergene iz okoline. Ovaj čest zdravstveni problem, poznat i kao peludna hunjavica, javlja se kada imunološki sustav pretjerano reagira na tvari koje inače nisu štetne, poput peludi, prašine, dlaka kućnih ljubimaca ili plijesni. Alergijski rinitis može značajno utjecati na kvalitetu života, uzrokujući neugodne simptome i ometajući svakodnevne aktivnosti.

Uzroci i okidači

Alergijski rinitis uzrokuje preosjetljivost imunološkog sustava na određene alergene. Kada osoba s alergijskim rinitisom dođe u kontakt s alergenom, tijelo oslobađa kemijske tvari poput histamina, koje uzrokuju upalu i simptome alergije. Najčešći alergeni uključuju:

Pelud: Drveća, trava i korovi mogu izazvati sezonski alergijski rinitis.

Prašina: Grinje iz kućne prašine česti su okidači za cjelogodišnji alergijski rinitis.

Dlaka i perut kućnih ljubimaca: Mačke, psi i drugi kućni ljubimci mogu izazvati simptome alergije.

Plijesan: Spore plijesni, koje se nalaze u vlažnim područjima, također mogu izazvati alergijski rinitis.

Simptomi

Simptomi alergijskog rinitisa mogu varirati u intenzitetu i uključuju:

  • Kihanje
  • Svrbež nosa, očiju i grla
  • Curenje nosa ili začepljen nos
  • Suzenje očiju
  • Tamni krugovi ispod očiju (poznati kao alergijski shiners)
  • Kašalj
  • Umor i razdražljivost

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza alergijskog rinitisa obično se temelji na kliničkoj povijesti, simptomima i alergijskim testovima. Kožni testovi ili krvne pretrage mogu pomoći u identifikaciji specifičnih alergena koji uzrokuju simptome.

Liječenje alergijskog rinitisa uključuje:

Izbjegavanje alergena: Prvi korak u upravljanju alergijskim rinitisom je izbjegavanje alergena kad god je to moguće. Ovo može uključivati korištenje pročišćivača zraka, redovito čišćenje kuće, korištenje navlaka protiv grinja na madracima i jastucima te izbjegavanje izlazaka vani tijekom visoke koncentracije peludi.

Lijekovi: Antihistaminici, dekongestivi, kortikosteroidni sprejevi za nos i leukotrien antagonisti mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Imunoterapija: U nekim slučajevima, imunoterapija (alergijske injekcije ili sublingvalni lijekovi) može biti preporučena kako bi se smanjila osjetljivost na alergene tijekom vremena.

Alergijski rinitis je čest poremećaj koji može značajno utjecati na kvalitetu života. Prepoznavanje okidača i primjena odgovarajućeg liječenja mogu pomoći u upravljanju simptomima i poboljšanju svakodnevnog funkcioniranja. Ako sumnjate na alergijski rinitis, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili pravovremenu dijagnozu i terapiju.