Od podmornice još uvijek nema traga, a kisika za petero putnika u njoj je sve manje: “Svaka sekunda, svaka minuta čini se kao sati.”

Pet putnika u nestaloj podmornici u Atlantiku ima kisika još 40 sati.

“Nervozna sam. Muka mi je od živciranja, prestravljena sam, tjeskobna. Trenutačno ne spavam. Samo se nadam dobrim vijestima. Svaka sekunda, svaka minuta izgleda kao sati. I gubimo vrijeme. Gubimo priliku da ih pronađemo žive”, navodi Jannicke Mikkelseistraživačica i prijateljica jednog od putnika.

Traže ih Obalna straža SAD-a i Kanade, mornarica, sonari, radari, zrakoplovi. Uključena su i privatna plovila.

Isporuka opreme za spašavanje na mjesto događaja je prioritet. Ujedinjeno zapovjedništvo radi na tome kako bi odredilo prioritet koji opremu možemo tamo nabaviti. Akcije su u tijeku”, kazao je kapetan Jamie Fredericks, koordinatora za napore spašavanja obalne straže.

Dok podmornici nema ni traga ni glasa, o njezinih pet ekstravagantnih putnika već se naveliko govori: britanski milijarder Hamish Hardingjedan od najbogatijih ljudi iz Pakistana Shahzada Dawood i njegov 19-godišnji sin, francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet the Stockton Rushosnivač i izvršni direktor tvrtke koja organizira turističku ekspediciju na Titanicu.

Potraga na području veličine Slovenije

Vlasti nisu potvrdile identitete putnika. Obalna straža započela je ronjenje vozilom na daljinsko upravljanje s kamerom na zadnjoj poznatoj lokaciji podmornice.

Opsežna potraga obuhvaća više od 19 tisuća kilometara četvornihšto je poput površine cijele Slovenije.

„Iskreno, to je traženje igle u plastu sijena. Kada ste iznad površine, možemo koristiti GPS, možemo koristiti radar, možemo koristiti radio. Ne postoji ništa takvo što možemo iskoristiti ispod mora. Jer jednostavno rečeno, elektromagnetske frekvencije, elektromagnetski valovi ne šire se daleko pod morem. Dakle, možete se osloniti samo na akustične senzore”, objašnjava Eric Fusilbrodski arhitekt podmornica i izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i strojarstva na Sveučilištu u Adelaideu.

Ako je podmornica Titan na dnu, spašavanje će biti još teže. Titanic leži na neravnom terenu četiri kilometra ispod površine mora. Tamo svjetlost ne prodire, a pritisak vode može izdržati tek rijetka specijalizirana oprema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr