Znate li tko su naši zastupnici u Europskom parlamentu? “Da nisu možda… u zatvoru?” “Možda bih prepoznao ovu dugu kosu”

HDZ i SDP imaju po četiri, HRAST i IDS po jednog europarlamentarca, a dva su nezavisna. To je slika hrvatskih europarlamentaraca.

Zagrepčanin Stjepan sjetio se Ilčića i tvrdi da zna sve, odnosno – skoro sve te da prati europske teme.

„Malo čitam Kolakušića pa i Freda Matića… A Picula, on je gore već 30 godina, njega su zaboravili svi, osim njegovih valjda”, navodi Blaško iz Osijeka.

Petra iz Rijeke kaže kako nije politički angažirana. Na pitanje zna li gdje su osobe s fotografije koje joj je pokazala reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljanodgovara: “Da nisu možda… u zatvoru?”.

Na opasku novinarke da su u Europskom parlamentu, kratko komentiraju: “A to je dobra stvar onda, napreduju”.

Poznata lica, s imenima se muče

Nekima su poznata lica, kao što se imenima muče, Dragutin prepoznaje HDZ-ovog Keslera.

“To je onaj pravnik, bio je protiv svih i onda se izvukao i prošao u EU zajednicu inače bi tu posao izgubio”, navodi. Na pitanje zna li mu ime, odgovara: “Vlahušić je li?”. Ipak je bio Kolakušić.

Riječanin Radomir kaže da ih većina zna, no imena je zaboravio.

“Poznati su mi Vlahušić, taj Matić, Picula, njega bi u po noći”, kazao je. Jednim od najutjecajnijih hrvatskih eurozastupnika proglašen je Tonino Picula.

“Tamo postoji podjela rada i svi se trude kako znaju i mogu, to je 705 zastupnika u EP. Meni je drago što sam proglašen najutjecajnijimto nije slučajno, to je posljedica teme i rada na tim temama”, smatra Picula.

Mladima tema nezanimljiva

Koliko god se trudili – mladima su te teme nekada potpuno nezanimljive.

„Možda bihprepoznao ovog tu duge kose, ne znam kako se zove, ali znam da se kandidirao za predsjednika. Ostale, nikoga”, navode Leon i Ana iz Osijeka.

A na mlade računaju u parlamentu. “Oni poznaju europske procese, žive Europu na drugi način, što preko Erasmusa, oni osjećaju slobode Schengena, onu slobodu kretanja”, navodi Sunčana Glavakjedna od zastupnica.

Na posljednjem europskim izborima izlaznost je bila najveća do sada – čak 51 posto, nakon što je svake godine do tada – padala. Svi se nadaju da će se trend nastaviti, a da će mladi u svemu pomoći.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogled

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr