Fortenova i hrvatsko blago: “Iskreno se nadam i želim vjerovati da će razum ipak prevladati”

Fortenova posjeduje i koristi više od 40.000 hektara – oko dva i pol posto ukupnog obradivog zemljišta u zemlji. Tvrtke iz njezinog sastava proizvode oko 50 posto svinjskog mesa u Hrvatskoj, dok s njihovih farmi dolazi svaka sedam litra domaćeg mlijeka.

Fortenova žanje i oko 15 posto hrvatske pšenice, a doslovno svaka druga šećerna repa je iz njihovog uzgoja. Ključni je igrač u maslinarstvu i vinogradarstvu. Nitko ne proizvodi više ulja i vina od njih.

A kako Fortenova u zakupu ima tisuće hektara državnog zemljišta, poljoprivrednici se pitaju tko će orati hrvatske njive. Prodaje li se Fortenova hrvatsko poljoprivredno blago? Za one koji žive od zemlje, nema dvojbe što treba napraviti.

“Tvornice neka idu, ali državno poljoprivredno zemljište koje je kroz povijest oduzeto hrvatskim obiteljimanajviše od 1945. do 1990. trebalo bi se vratiti hrvatskim obiteljima koje žive na tim prostorima”, rekao je Antun Vrakić, član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore.

Obrada zemljišta nije u interesu američkog fonda HPS, koji je zatražio početak procesa prodaje. Zanima ih vraćanje kredita koje su Fortenovi dali. Struka kaže: sada igru ​​​​vodi vjerovnik i traži jamstva za povrat svog novca.

“U redu, ako prodate odjel, onda morate dati dio tog novca nama da smanjimo ukupnu izloženost ili što već”, komentirao je. Hrvoje Japunčić, poslovni savjetnik.

Igru više ne želi diktirati Vlada – iako su se itekako bavili Fortenovom i proglašavali je strateškom tvrtkom.

Kad je prije nekoliko godina Fortenova preuzela Osječku mljekaru i spasila je od propasti iz Vlade se nisu uručivali izraziti svoje veliko zadovoljstvo takvu transakciju. Danas, kada ista tvrtka najavljuje moguću prodaju cjelokupnog poljoprivrednog biznisa, pa tako i spomenute mljekare, Vlada šuti. Kažu da ne vide što bi trebali komentirati.

Ali itekako razloga za djelovanje Vlade vide u Bilju, baranjskoj općini gdje Fortenova drži čak trećinu poljoprivrednog zemljišta

“Te priče da je to privatno vlasništvo i da se ne može miješati… Pa se umiješala u Agrokor. I mora definitivno”, smatra. Željko Cickajnačelnik Općine Bilje.

Miješala se ili nije miješala Vlada, stručnjaci ne sumnjaju hoće li biti interesa za kupnju Belja i ostalih tvrtki.

“Moguće je očekivati ​​da će se na potencijalni natječaj javljati konkurenti, odnosno oni koji se bave tim segmentom primarne poljoprivredne proizvodnje”, pojašnjava Japunčić.

A tu onda mnogi strahuju od tvrtki iz Mađarskečija vlast već dugo ne skriva interes jačanja svog utjecaja u Baranji

“Ja se iskreno nadam i želim vjerovati da će razum ipak prevladati i da će ova Baranja i ovo Belje ipak ostati hrvatsko”, kaže Cickaj.

Tko će brati ukusne plodove hrvatskih polja? Odluka je u rukama međunarodnog kapitala, reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr