Dramatična potraga za podmornicom: Čulo se lupanje s lokacije Titanica, stigli prvi rezultati provjere

I dalje traje dramatična potraga za malenom podmornicom s peteročlanim posadom koja je nestala spuštajući se do olupine Titanica koja se nalazi 3800 metara ispod mora u blizini obale Newfoundlanda u Kanadi.

Kontakt je izgubljen u nedjelju, au srijedu su mediji objavili da su zabilježeni podvodni zvukovi tijekom potrage.

Timovi za potragu odmah su pokrenuli podvodne robotske operacije kako bi pokušali pronaći izvor zvuka, no zasad je potraga bila neuspješna, objavila je obalna straža Amwerija.

Iako službeno nije obavljena priroda detektiranog zvuka ili kako je on uhvaćen, mediji pišu da su posade koje traže podmornicu čule zvukove lupanja u intervalima od 30 minuta, a lupanje se čulo i četiri sata kasnije nakon što su postavljeni dodatni sonarni uređaji.

Kanadski zrakoplov P-3 otkrio je podvodnu buku u području pretrage. Kao rezultat toga, operacije ROV-a su premještene u pokušaju da se istraži podrijetlo buke. Te pretrage ROV-a dalje su negativne rezultate, ali se nastavljaju. 1/2

— USCGNortheast (@USCGNortheast) 21. lipnja 2023

Naime, kanader sa sonarom, koji sudjeluje u akciji spašavanja, u nekoliko je navrata registrirao podvodne zvukove s lokacije na kojoj bi se podmornica mogla nalaziti, piše Čuvar.

Priopćenje za tisak za uspostavu Ujedinjenog zapovjedništva za 21-metarsku podmornicu, Titan, 900 milja istočno od Cape Coda kliknite ovdje: https://t.co/yvhGizVnw7#Titanski pic.twitter.com/fJPaYvovB5

— USCGNortheast (@USCGNortheast) 21. lipnja 2023

Ne, kada se točno i koliko dugo podvodno zvukovlje javilo i trajalo, zasad još nije jasno, dodajuCNNjaKotrljajući kamenkoji je prvi objavio informacije o podvodnim zvukovima pozivajući se na interne dopise američkog Ministarstva domovinske sigurnosti.

U tijeku je analiza podataka kojom spasilačke službe zasad raspolažu.

Američka obalna straža priopćila je rano jutro da su naknadne potrage u području u kojem je kanadski zrakoplov otkrio podvodnu buku daleke negativne rezultate, ali se nastavljaju.

“Također, podaci iz zrakoplova P-3 podijeljeni su s našim stručnjacima za daljnju analizu koja će se uzeti u obzir u budućim planovima potrage”, dodali su.

Britansko-pakistanski biznismen nalazi se na podmornici Titan Shahzada Dawoodgriješim mu Sulemanbritanski milijarder i istraživač Hamish Harding,bivši ronilac Francuske mornarice koji je već istraživao Titanic Paul-Henry Nargeolet te izvršni direktor i osnivač OceanGatea, tvrtke koja stoji iza svega,Stockton Rush.

Procjenjuje se da podmornicakoja je nestala u nedjelju, ima još manje od 30 sati kisika.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr