Institut za proučavanje rata poručio: “Prigožinova pobuna razotkrila je ozbiljne slabosti u Kremlju”

Ustanak bi mogao oslabiti moral ruskih vojnika na frontu, navodi se u izvješću Washingtonskog instituta za proučavanje rata (ISW).

„Prigožinova pobuna razotkrila je ozbiljne slabosti u Kremlju i ruskom ministarstvu obrane”, piše ISW.

Sporazum koji je dogovorio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenkoprema kojem se šef plaćenika Prigozhin bi trebao biti povučen u Bjelorusiju, samo je kratkoročno rješenje, tvrdi ISW. Za sada nije poznato je li Prigožin stigao u Bjelorusiju, a ne zna se ni hoće li mu se u egzilu pridružiti i drugi članovi Wagnera, navodi AFP.

Prema procjeni ISW-a, pripadnici Wagnera imali su snage doći do predgrađa Moskve da je Prigožin to htio. Akcija Wagnera pokazala je nedostatak ruskih vojnih rezervi u pozadini.

“Prigožinova pobuna pokazala se da ruskim snagama nedostaju rezerve u mnogim pozadinskim područjima i gotovo će sigurno degradirati moral ruske vojske u Ukrajini”, rečeno je. Ukrajinske snage mogu koristiti znanje u “pokušajima probijanja ruske obrane”.

Ukrajinci su se nadali da će sukobi unutar Rusije olakšati njihovo napredovanje.

„Ovi događaji bili su velika utjeha za ukrajinsku vladu i vojsku”, rekao je BenBarry iz Međunarodnog instituta za strateške studije za AFP. Barry smatra da je uspros dogovoru Putinova pozicija vjerojatno oslabljena.

Grupa Wagner vjerojatno više neće postojati kao neovisni akter na čelu s Prigoginom, smatraju u ISW-u. Ali neki dijelovi Wagnera mogli bi biti podređeni Ministarstvu obrane. Prigožin je vjerojatno vjerovao da je marš protiv ministarstva jedini način da se očuva Wagnera kao neovisne snageali je pritom procijenio šanse za uspjeh, piše ISW.

Situacija u kojoj bjeloruski čelnik zaustavlja vojno napredovanje prema Moskvi ponižavajuća je za Putinadodaje se.

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr