CPAet: novi način zaštite od kvara infrastrukture ili napada

Međunarodni stručnjaci za umjetnu inteligenciju predlažu korištenje umjetne inteligencije za pomoć u zaštiti kritične infrastrukture uključujući električnu energiju, vodu i komunikacijske mreže. Istraživači Australije Sveučilišta Flinders i brazilski stručnjaci zajednički su razvili novi model za ranu identifikaciju napadačkih softverskih virusa, hakerskih aktivnosti ili općih kvarova sustava u vitalnim mrežama na koje se milijuni ljudi oslanjaju svaki dan.

Slučaj Stuxnet

Istraživači podsjećaju na slučaj Stuxnet; riječ je o zlonamjernom računalnom crvu koji se razvijao najmanje od 2005. a prvi je put otkriven 2010. Stuxnet cilja na sustave nadzorne kontrole i prikupljanja podataka i vjeruje se da je odgovoran za nanošenje značajne štete iranskom nuklearnom programu.

“Razvili smo novi algoritam za otkrivanje kvarova u podatkovnim mrežama, otporan na nedosljednosti u podacima senzora. Ovaj algoritam može signalizirati početak velikih poremećaja koji bi mogli imati dalekosežne posljedice”, objašnjava dr. Paulo Santosizvanredni profesor umjetnosti inteligencije i robotike na Fakultetu za znanost i inženjerstvo na Sveučilištu Flinders.

Učinkovita zaštita

Algoritam, opisan u časopisu Ekspertni sustavi s primjenommogao bi postati učinkovita zaštita od kvarova opreme u podatkovnim mrežama elektroenergetskog sustava i mogao bi zamijeniti tradicionalne dijagnostičke metode, kako u energetici tako iu drugoj kritičnoj infrastrukturi.

Konceptualni pregled pristupa koje su predložili australski i brazilski stručnjaci za umjetnu inteligenciju 📷 Ekspertni sustavi s aplikacijama
Konceptualni pregled pristupa koji predlažu australski i brazilski eksperti za umjetnu inteligenciju Ekspertni sustavi s primjenom

Naime, istraživači kažu da se UI može koristiti za poboljšanje softverskih aplikacija i drugih dijagnostičkih sustava koji pomažu u planiranju grešaka u složenim sustavima, pogonima i drugoj kritičnoj infrastrukturi.

Kvarovi u kritičnim sustavima

Analiza podataka, strojno učenje i učenje temeljeno na pravilima već se koriste za razvoj sustava za dijagnostiku pogrešaka. Ovaj pristup sad je proširen filtriranjem dokaza (filter dokaza) u dijagnostičkom procesu.

Novi model rano otkriva napade softverskih virusa, hakerske aktivnosti i padove sustava u vitalnim mrežama 📷 evening_tao
Novi model rano otkriva napade softverskih virusa, hakerske aktivnosti i padove sustava u vitalnim mrežama večer_tao

Daljnjim usavršavanjem, novim modelom analize zvanim “Kubični parakonzistentni analizator s filtrom dokaza i vremenskom analizom” (CPAet) mogao bi riješiti sofisticirane tehnološke kvarove u kritičnim sustavima koji podržavaju velike industrije ili cijele urbane mreže, vjeruju istraživači.

Više o temiIzvor:Bug.hr