'SPREMITE SE ZA NUKLEARNI UDAR!' Rusima je naređeno da stave gas maske, sirene su se čule na razglas, potom se oglasio Kremlj…

Fotografija: Gulliver/AP Photo/Mikhail Metzel

Autor: IG

Rusi su u četvrtak upozorili da požure u svoja najbliža nuklearna skloništa i uzmu tablete protiv radijacije nakon što su ih hakeri preuzeli državni mediji, izvijestio je britanski list The Telegraph.

Televizijski i radio prijenosi u Moskvi i regiji Sverdlovsk bili su privremeno prekinuti porukom koja je upozoravala na napad atomskim projektilom na rusko tlo. Gledateljima i slušateljima bilo je rečeno da uzmu kalijev jodid, stave gas maske i odmah potraže sklonište.

“Hitna poruka. Dogodio se napad, upozorio je glas na ruskom. Hitno krenite u skloništa. Zapečatite prostorije. Koristite gas maske svih vrsta”, glasila je poruka

Oni koji su gledali televiziju prikazana je karta Rusije koja se polako prekrivala crvenom bojom, od zapada prema istoku, dok se iz zvučnika čuo zvuk sirene za zračnu uzbunu.

Rusko ministarstvo za hitne slučajeve pripisalo je lažnu uzbunu masovnom cyber napadu na državne televizijske kuće.

“Lažna uzbuna za zračni napad emitirana je u Moskvi nakon što su serveri radijskih postaja i TV kanala bili hakirani, navodi se u priopćenju ministarstva za hitna stanja”, poručeno je. The Telegraph nije mogao odmah potvrditi izvještaje koji su potjecali iz Rusije.

Kijev: Nismo mi

Nije bilo izravnog preuzimanja odgovornosti, iako su brojna cyber hakiranja usmjerena na Rusiju izvele proukrajinske skupine.

Prošlog su mjeseca ruski regionalni kanali emitirali lažno upozoravanje pozivajući ljude da se sklone od nadolazećeg raketnog napada. Poruke su emitirane na Krimu, poluotoku koji je Rusija nezakonito anektirala 2014., izvijestila je novinska agencija Ria Novosti. Tada su ruski državni mediji za lažne poruke opisali Ukrajinu.

Tjedan dana ranije, slično upozorenje emitirano je na radio postajama i web stranicama koje vodi konglomerat ruske državne televizije tijekom godišnjeg govora Vladimira Putina o stanju nacije.

Neki komentatori su sugerirali da bi to mogli biti pokušaji Kremlja da hakerskim napadom “pod lažnom zastavom” pripremi Ruse za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Kijev nikada nije preuzeo odgovornost ni za jedan od navodnih cyber napada na ruske televizijske kuće.

Hakeri koje sponzorira ruska država opetovano su napadali ukrajinske vlasti i financijske web stranice u takozvanim napadima uskraćivanjem usluga u pokušaju da izazovu daljnji kao u ratom razorenoj zemlji.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr