NEPRIJATELJI SE POMIRILI, NOĆNA MORA ZA IZRAEL! 'Opasan razvoj događaja, politička pobjeda Irana'

Foto: Gulliver Image REUTERS/Ahmed Yosri

Autor: Dnevno.hr

Saudijsko-iranski sporazum je opasan razvoj događaja koji predstavlja fatalan udarac naporima Izraela da se formira regionalna koalicija protiv Irana, rekao je bivši izraelski premijer Naphtali Bennett.

Bivši premijer nazvao je vijest o obnovljenom iransko-saudijskom savezu “ozbiljnim i opasnim razvojem događaja za Izrael” i “političkoj pobjedi Irana”.

Povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije, oglasio se Yari Lapid, još jedan bivši premijer Izraela.

“Sporazum između Saudijske Arabije i Irana odražava potpunu i opasnu neuspjeh vanjske politike izraelske vlade”, rekao je Lapid iskoristivši trenutak da kritizira premijera Benjamin Netanyahu. Izraelski političari su odmah izrazili zabrinutost jer se čini da je ovaj potez onemogućio jednu od glavnih političkih inicijativa Netanyahuove nove vlade, da se normaliziraju odnosi sa Saudijskom Arabijom.

“To se događa kada se cijeli dan bavite pravnim ludilom umjesto da radite svoj posao protiv Irana i jačanja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama”, dodao je Lapid.

Iran i Saudijska Arabija normaliziraju odnose nakon dugog neprijateljstva

Iran i Saudijska Arabija dogovorili su se u petak da će obnoviti odnose nakon sedam godina neprijateljstava koja su ugrožavala stabilnost i sigurnost u Perzijskom zaljevu i pridonijela sukobima na Bliskom istoku od Jemena do Sirije.

Dogovor je objavljen nakon četiri dana tajnih razgovora u Pekingu između visokih sigurnosnih dužnosnika dviju suparničkih bliskoistočnih zemalja.

Teheran i Rijad dogovorili su se da će “obnoviti diplomatske odnose i ponovno otvoriti veleposlanstva i misije u roku od ne više od dva mjeseca”, po priopćenju koje su objavili Iran, Saudijska Arabija i Kina.

“Dogovor uključuje potvrdu da će poštovati suverenitet država i nemiješanje u unutarnja pitanja.”

Saudijska Arabija otkrila je Iran za napade raketama i dronovima na saudijsku naftnu infrastrukturu 2019. i za napade na tankere u Zaljevu. Iran je to negirao.

Jemenski Hutiji koji su na strani Irana često izvode prekogranične napade projektilima i bespilotnim letjelicama u Saudijskoj Arabiji, koja predvodi koaliciju koja se bori protiv njih, a 2022. proširili su napade na Ujedinjene Arapske Emirate.

Po dogovoru, Saudijska Arabija i Iran suglasili su se da će aktivirati sporazum o sigurnosnoj suradnji potpisan 2001. te još jedan raniji dogovor o trgovini, gospodarstvu i ulaganjima.

Obje zemlje zahvalile su Kini na organizaciji pregovora, te Iraku i Omanu koji su bili domaćini pregovora 2021. i 2022. godine.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr