Nakon incidenta s letjelicama, ruski veleposlanik na razgovoru s Amerikancima: “Ovo je provokacija”

Ruski borbeni avion sudario se s američkim dronom iznad Crnog mora. Glasnogovornik Bijele kuće incident je opisao kao “nesiguran i neprofesionalan čin Rusa”.


  • Ruski borbeni zrakoplov sudario se s američkim dronom
  • Stigla reakcija Bijele kuće
  • O incidentu je obaviješteno svih 30 članica NATO saveza
  • Ruski mlažnjak ”nije pogodio” američki dron, poručila je Moskva
  • Pentagon održao presicu
  • Ruski veleposlanik bio je na razgovoru u State Departmentu

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

00:10 “Moskva vidi incident u kojem su sudjelovali ruski borbeni zrakoplov Su-27 i bespilotna letjelica američke vojske iznad Crnog mora kao provokaciju”, rekao je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov, prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

“Ovaj incident smatramo provokacijom”, rekao je Antonov nakon što ga je američki State Department pozvao na razgovor u vezi s incidentom.

23:21 Incident između ruskih zrakoplova i američke bespilotne letjelice, koji je rezultirao padom američkog drona u Crnom moru, čini se najznačajnijim javno priznatim američko-ruskim sukobom od početka ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, piše BBC u svojoj analizi incidenta. Incident stoga otvara mnoga pitanja i predstavlja trenutak pune opasnosti, kaže BBC.

Predstavlja li značajnu eskalaciju ponašanja ruskih pilota, koji su navodno bacali gorivo na putanju drona i potom su se sudarali s njim, pita se BBC u svojoj analizi. Prema Pentagonu, cijeli incident trajao je oko 30 do 40 minuta. Brigadni general Ryder kaže da nije bilo izravne komunikacije između ruske i američke vojske. SAD kaže da su ruski zrakoplovi vjerojatno pretrpjeli određenu štetu, što sugerira da sudar nije bio namjeran.

Čini se da audiosnimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju da je u tijeku neka vrsta ruske operacije izvlačenja drona. Ali to nije potvrđeno, piše BBC. Jasno je da Washington ne bi bio sretan da osjetljiva tehnologija postoji u američkom dronu padne u ruske ruke, dodaje BBC.

21:48Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov stigao u State Department u Washingtonu. “Pozvan je da prenesem naše snažne prigovore”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

21:40 satiVođe demokrata u američkom Senatu upozorio je Vladimir Putin zaustaviti svoje “nepromišljeno” ponašanje prije nego što izazove “nenamjernu eskalaciju”.

Čelnik Senata Chuck Schumerincident je nazvao “još jednim nepromišljenim činom” ruskog predsjednika i njegove vojske.

21:10General Ryder je tijekom presice pazio da izbjegne pojedinosti o sudbini uništene američke bespilotne letjelice MQ-9 Reaper. “Rusija nema dron”, rekao je Ryder okupljenim novinarima. Nije rekao pokušava li Rusija pokupiti olupinu. Komentari analitičara jasni su da nema sumnje da bi vojna obavještajna služba Vladimir Putin bila presretna što ga se domogla, izvještava ona Čuvar.

20:30 satiPentagon je održao presicu nakon incidenta iznad Crnog mora.Brigadni general Pat Ryderpotvrdio je da su ruski borbeni avioni u 7:03 srušili američki dron. “Procjenjujemo da je to vjerojatno uzrokovalo štetu i na ruskom zrakoplovu”, istaknuo je.

Rekao je kako dron nije došao u ruske ruke. SAD pokušava izvući dron iz mora i čim dobije nove informacije, obavijestit će javnost.

“Nije svakodnevna pojava da se bespilotne letjelice presretnu, ali se događa. Međutim, ovakvo ponašanje zbog kojeg je dron oboren je bez presedana”, stoji u priopćenju. Čini se da su ruski avioni letjeli nekih 30 do 40 minuta u blizini drona prije nego što su ga srušili.

Dronovi su letjeli na području Crnog mora i prije početka invazije na Ukrajinu, rečeno je na presici. Jedino neobično ponašanje je ono ruskih pilota, poručio je glasnogovornik.

Američki ministar obrane Lloyd Austin nije o incidentu razgovarao sa svojim ruskim kolegom. Dužnosnici ministarstva obrane nisu razgovarali s ruskim vlastima o ovom konkretnom incidentu”, poručio je Ryder.

20:00 sati Sky News je izvijestio da je Moskva poručila da ruski mlažnjak ”nije pogodio” američki dron.

Rusko ministarstvo obrane izjavilo je da ruski borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom. Rusija tvrdi da jesu Amerikanci preoštro manevrirali dronomšto je dovelo do gubitka visine i sudara.

Dron je letio prema ruskoj granici s isključenim transponderima – uređajima za bežičnu komunikaciju, objavilo je ministarstvo. Tvrdi da su ruski lovci bili u tom području kako bi identificirali objekt.

Naime, SAD je optužio dvojicu pilota da su pokušali izliti gorivo u dron prije nego što je jedan avion zahvatio propeler i srušio ga.

19:34 satiGlasnogovornik američkog zapovjedništva za Europu izjavio je kako američki dron Reaper, koji se srušio nakon što ga je udario ruski borbeni zrakoplov, nije pronađen u Crnom moru.

19:32SAD će pozvati ruskog veleposlanika zbog sudara ruskog borbenog zrakoplova s ​​američkim dronom iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta. Ned Price, prenosi Čuvar.

19:10 satiVisoki vojni zapovjednik iz Sjevernoatlantskog saveza obavijestio je zapadne saveznike o incidentu iznad Crnog mora.

Općenito Christopher Cavoli navodno je obavijestio svih 30 država članica o situaciji u kojoj se dron MQ-9 Reaper srušio u međunarodnim vodama.

19:00 satiBorbeni avion Su-27 izum je iz sovjetske ere, izvorno izrađen 1982. kako bi se suprotstavio moćnoj američkoj zrakoplovnoj tehnologiji. Naoružan je topom od 30 mm i sposoban je ispaliti niz projektila, rakete i bombe. Verzije Su-27 koriste se obje zaraćene strane u Ukrajini.

18:50 sati Po čemu je dron MQ-9 Reaper značajan? Kontroverzan zbog svoje uloge u američkim protuterorističkim operacijama diljem svijeta, MQ-9 Reaper jedan je od najsmrtonosnijih bespilotnih letjelica ikada napravljenih.

Također je vrlo vrijedan u izviđačkim akcijama i sadrži puno vrhunske tehnologije za koju SAD ne želi da padne u ruske ruke. Budući da se dron očito srušio u međunarodnim vodama, SAD bi ga želio brzo vratiti.

18:20 sati Glasnogovornik Bijele kuće John Kirbyrekao je da je “nesiguran i neprofesionalan čin Rusa” umalo uzrokovao pad jednog od borbenih zrakoplova i drona.

Iako je bilo drugih takvih presretanja, ovo je bilo vrijedno pažnje jer je uzrokovalo obaranje američkih letjelica. “Dakle, jedinstven je u tom pogledu”, poručio je.

Incident neće odvratiti SAD od operacije iznad Crnog mora, naglasio je.

Dodao je da je američki predsjednik Joe Biden obaviješteni o incidentu, javlja Sky News.

18:00 sati Ruski borbeni avion SU-27 Flanker sudario se s američkom bespilotnom letjelicom MQ-9 Reaper iznad Crnog mora, prisiljavajući SAD da obori svoju letjelicu, javlja američka vojska, prenosiBBC.

Američka vojska kaže da je dron izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom zračnom prostoru kada su ga dva ruska zrakoplova pokušala presresti.

Navodno je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje.

Jedan od aviona tada je oštetio propeler Reapera na stražnjoj strani drona. Šteta je prisilila SAD da obore Reaper.

„Naša je letjelica izvodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9”, rekao je general američkih zračnih snaga. James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi.

Ruski borbeni avion SU-27 FlankerSU-27Foto: AFP

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr