Muškarcu koji je vrijeđao stranu u Zagrebu i veličao nacističke pozdrave određen istražni zatvor

Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 35-godišnjaku uhićenom autoru rasističkog videa zbog kojeg ga je policija ranije prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju.


Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je, ne navodeći identitet, priopćilo da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i odredio 35-godišnji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tužiteljstvo ga tereti da je od neutvrđenog dana tijekom 2023. do 12. ožujka u Zagrebu, “u nakani izazivanja netrpeljivosti i opće odbojnosti prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože, verbalno napadao i vrijeđao strane, zaposlenike dostavljačkih službi, pozivajući na nasilje i mržnju”. prema njima”.

Sumnjiče ga da je strancima upućivao razne pogrdne riječi i rekao sam im da se vrate u svoje zemlje, i sve je zabilježio.

“Snimka je 22. veljače 2023. objavljena na jednoj društvenoj mreži nakon čega je objavljena i podijeljena na internetskim portalima i društvenim mrežama, pri čemu su video zapisi koje je osumnjičenik snimio pogodni za poticanje zazora i mržnje prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože” , priopćilo je državno odvjetništvo.

Rasist s poviješću nasilja

Zagrebačka policija ranije je izvijestila da su “odmah po zaprimljenim saznanjima o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana”, započeli istraživanjem i operativnim radom utvrdili identitet osoba koje su napravile snimke.

Intenzivne mjere traganja, u ponedjeljak u prijepodnevnim satima rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić Gradu, navodi policija u priopćenju.

Dodaju kako je tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena sumnja da je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na Europskom trgu u Ljubijskoj ulici u Zagrebu “verbalno napao i vrijeđao strane državljana, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihova podrijetla, boje kože i rase”.

Osim kaznene prijave za javno poticanje na nasilje i mržnju, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine, 35-godišnjaka je i prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira prilikom uhićenja. Prema pisanju medija njemu se već sudilo zbog nasilja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr