HPV – kako ga prepoznati i koje su posljedice

Human Papillomavirus – HPV, je infekcija koja nastaje prilikom spolnih odnosa sa zaraženom osobom. Mikroabrazije koje nastaju tijekom odnosa olakšavaju virusu prodiranje u tkivo i razvijanje infekcije. 

HPV virusima mogu se zaraziti i žene i muškarci koji su spolno aktivni i u mnogim slučajevima neće biti ni svjesni da su zaraženi te će HPV prijenos biti sa jedne osobe na drugu.

Simptomi infekcije HPV-om

Virusi HPV-a dijele se na niskorizične i visokorizične. Kada se radi o niskorizičnim tipovima HPV-a pojava simptoma uvelike ovisi o sposobnosti imunološkog sustava inficirane osobe da se obrani od infekcije. U slučaju kada imunološki sustav nije dovoljno jak da očisti tkivo od virusa tada se mogu pojaviti anogenitalne bradavice poznate i kao kondilomi. Kondilomi se kod žena pojavljuju na području vagine, rodnice, stidnice i anusa, a kod muškaraca na području penisa, prepucija i anusa. Visokorizični tipovi HPV-a dovode do promjena na sluznici vrata maternice, a podijeljeni su u tri stupnja – CIN I, CIN II i CIN III. Visina stupnja označava težinu i raširenost promjena. Promjene oblika CIN III su najteže te predstavljaju rizik za razvoj karcinoma vrata maternice.

HPV simptomi se mogu pojaviti u periodu od 1 do 6 mjeseci inkubacije.

Kako prevenirati infekciju HPV-om

Najučinkovitiji način prevencije infekcije HPV-om je cijepljenje. U Hrvatskoj se primjenjuje cjepivo Gardasil 9 koje štiti od 9 tipova HPV virusa. Cijepljenje je besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola, a zaštita koju cjepivo nudi traje više od 10 godina. Osim cijepljenja, za prevenciju je važan i zdravstveni odgoj mladih prije nego stupe u spolne odnose te kod žena redoviti ginekološki pregledi i PAPA testovi. 

Kada se utvrdi infekcija HPV-om bitno je ojačati imunološki sustav te se preporučuje prestanak pušenja, izbjegavanje konzumacije alkohola i stresnih čimbenika. Kod liječenja može pomoći i  vježbanje, redovan san, boravak u prirodi, zdrava prehrana te izbjegavanje industrijski prerađene hrane.