Grlić Radman u New Yorku na skupu o ženama i sigurnosti

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Hrvatska pridonosi međunarodnim naporima u spriječavanju seksualnog nasilja u sukobima i dijeli iskustva u otklanjanju posljedica te vrste zločina počinjenih tijekom agresije, rekao je u četvrtak u New Yorku hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

On je sudjelovao na ministarskom sastanku na kojem se raspravljalo o pitanjima vezanim uz žene, mir i sigurnost, pripćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Naglašeni su ključni koraci za poboljšanje statusa žena u globalnom kontekstu sigurnosti, uključujući promicanje vodstva žena, jačanje njihovih uloga u procesima i osiguranje jednakih prava.

Hrvatska kontinuirano pridonosi međunarodnim naporima u sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima, kažnjavanju počinitelja i pružanju pomoći žrtvama, rekao je Grlić Radman, kaže se u priopćenju.

– Dijelimo naša iskustva u otklanjanju posljedica ove vrste zločina počinjenih tijekom agresije na Hrvatsku. Naš Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja iz Domovinskog rata smatra se modelom za takve situacije, naglasio je ministar.

Istaknuo je kako Hrvatska može posvjedočiti iz vlastitog iskustva da žene snose ogroman teret tijekom sukoba, te imaju ključnu ulogu u okončanju ratova, izgradnji mira i upravljanju nakon sukoba.

Uz to hrvatski je šef diplomacije sudjelovao i na ministarskom sastanku o ponovnoj uspostavi pravde u Ukrajini, kao i na onom SEECP-a gdje je istaknuta važnost očuvanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, kao i predanost Hrvatske u ostvarivanju tih ciljeva.

Izlagao je potom i na pripremnom ministarskom sastanku za summit budućnosti, gdje su razmijenjena mišljenja o tome kako oživjeti multilateralni sustav za rješavanje novih globalnih rizika i izazova te su predstavljeni konkretni, ambiciozni prijedlozi za njeno jačanje, dodaje se u priopćenju.

#Gordan Grlić Radman#New York#SAD

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Više o temi