POST COVID-19 SIMPTOMI I KAKO IH PREPOZNATI

Kada je u pitanju bolest uzrokovana korona virusom, kod nekih ona ne završava preboljenjem. Naime, u povećem broju slučajeva kao posljedice infekcije korona virusom pojave se post covid simptomi koji oporavak nakon korone mogu produžiti i za nekoliko mjeseci. Kako ih prepoznati i kako im stati na kraj?

Prepoznajte najčešće covid simptome

Neke osobe s pozitivnim nalazom na korona virus su simptomatične, a kod nekih se javi korona bez simptoma pa takve osobe nazivamo asimptomatičnima. Infekcija COVID-19 može se prepoznati po cijelom nizu simptoma, od kojih su najčešći: gubitak osjeta okusa i/ili mirisa, povišena tjelesna temperatura, umor i glavobolja. Osim njih, na korona virus valja posumnjati ako se pojave bolovi u mišićima, probavne smetnje ili otežano disanje.

Ukoliko se i tri mjeseca od početka bolesti simptomi i dalje pojavljuju, utoliko su to onda post covid simptomi i radi se o post covid sindromu, novom terminu u medicinskoj literaturi koji karakteriziraju: poremećaj spavanja, promjene u raspoloženju, zaostali suhi kašalj, probavne smetnje, trnci, bolovi u mišićima i zglobovima.

Postoji li lijek za post covid sindrom?

Oporavak nakon korone i post covid sindroma može biti dugotrajan, a ne pomaže ni činjenica da su mogućnosti liječenja još uvijek ograničene i zahtijevaju multidisciplinarnost. U svijetu se provodi niz studija s različitim dozama kortikosteroida u svrhu liječenja te se polažu velike nade u njihov uspjeh.

S obzirom na to da post covid sindrom nije jedno stanje i zahtijeva multidisciplinarnost u liječenju, važno je individualno pristupiti svakom pacijentu ponaosob.

Kako ubrzati oporavak nakon korone?

Ako ste se i sami susreli s korona virusom ili post covid sindromom, savjetujemo da se usredotočite na nadoknađivanje potrošenih zaliha vitamina i minerala. Najbolje ćete to postići zdravom i uravnoteženom prehranom, praćenom adekvatnom hidratacijom i dodacima. Na taj način, post covid simptomi proći će u što kraćem roku te ćete se brže osjećati spremnim za nove pobjede!