Rosacea – crvenilo u licu

Umjereno crvenilo u licu nije znak za uzbunu, no kada ono postaje intenzivnije i dugotrajnije može se raditi o rosacei.

Što je rosacea?

Rosacea je kronično stanje kože koje uzrokuje crvenilo, teleangiektazije (vidljive kapilare), gnojne prištiće, a u težim slučajevima i zadebljanje kože na nosu. Simptomi rosacee se najčešće pojavljuju na čelu, nosu, obrazima i bradi, a počinju se pojavljivati uglavnom u trećem ili četvrtom desetljeću života. Iako još nije u potpunosti poznat uzrok rosacee, smatra se da se radi o multifaktorijalnim uzrocima koji utječu na pojavu bolesti. Bakterija Helicobacter pylori koja inače živi u probavnom sustavu no može uzrokovati povećanje hormona gastrina što dovodi do pojave crvenila na koži, a smatramo je dijelom uzrokom upalnih promjena i pogoršanja rosacee 

Tipovi rosacee

Postoji više tipova rosacee, a svaki je okarakteriziran određenim simptomima.

Eritemato-telangiektatična rosacea karakterizirana je  crvenilom na koži lica i vidljivim proširenim kapilarama. Eritemato telangiektatična rosacea je najčešći i najblaži oblik rosacee. Papulopustularna rosacea osim pojave crvenila uzrokuje i oticanje lica i pojavu papula i pustula. Papule su sitni crveni prištići koji se pojavljuju na obrazima, bradi te čelu. Rinophyma smatra se najtežim oblikom rosacee jer uzrokuje zadebljanje kože koje se najčešće pojavljuje na koži nosa. Zbog tih promjena dolazi do povećanja nosa i nastanka kvrga te govorimo o gomoljastom nosu. To  je rijedak tip rosacee i uglavnom se pojavljuje kod muškaraca.

Lasersko uklanjanje simptoma

Za Rosacea liječenje se može primijeniti laserska terapija koja služi za smanjenje ili uklanjanje simptoma. Ovisno o tipu rosacee i simptomima mogu se koristiti metode kao što su erbijski laser, CO2 laser, Pulsed-dye lase i IPL terapija. Svaka od navedenih metoda ciljano uklanja neke od simptoma rosacee. Laserske terapije su bezbolne metode koje uspješno uklanjaju 50 do 75% simptoma, a rezultati traju i do 5 godina.

Kao i kod svih drugih kožnih oboljenja, pacijentima se strogo preporučuje korištenje prikladne zaštite od sunca kako koža ne bi bila dodatno oštećena.