OSLIĆ ​​UMJESTO BAKALARA! Samohrana majka otkrila koliko će potrošiti za Uskrs: 'Jedino se čokolade za sina ne smijem odreći'

Foto: Željko Puhovski / CROPIX

Autor: Ivana Jurišić

Uskrsna košarica nikad nije bila skuplja nego ove godine. Najviše od svega su pokupila jaja koja su prošle godine bila dva eura, dok ih je ove godine nemoguće naći i po tri, što je poskupljenje više od 50 posto. Poskupile su i ostale namirnice koje se tradicionalno povezuju s uskrsnim ručkom poput mladog luka, janjetine, bakalara, šunke. O kolaču cijeni za koje treba skupi maslac, jaja, čokoladu, orašasti proizvodi, da i ne govorimo.

Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su kako najsiromašnija košarica za tročlanu obitelj iznosi oko 100 eura, odnosno za razdoblje od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka. U isto vrijeme najskuplja košarica, ona s najkvalitetnijim proizvodima, građane će doći 328 eura, dok ona srednja, s proizvodima srednje kvalitete, stoji 204 eura.

Unatoč visokim cijenama, građani kažu kako će poštovati tradiciju i svojoj obitelji pružiti dobar uskrsni ručak, ali će se odreći nekih drugih stvari.

Za blagdane ćete potrošiti 200 eura

Umirovljenica Katja kaže kako je ove godine potrošila puno više nego što je očekivala, iako je pazila na svaki euro.

“Već tjednima pazim akcije pa sam tako kupila sir, pršut, jaja, janjetinu i meso za pašticu kupila na akciji. Kupila bih i ribu jeftinije, ali muž mi je zapeo da mora imati bakalar na Veliki Petak pa je tako i na to otišlo 15 eura”, objašnjava.

Kaže kako će u nedjelju na ručku biti njih šest, pa treba spremiti puno hrane.

“Ispeći ću 2 kg janjetine i krumpira u pećnici, napraviti pašticu, a kupila sam i sve za jedan kolač. Nevjesta mi je kupila još jedan pa će biti i slatkog. Treba uzeti i slatkiša za djecu, vina, kruha, sokova, povrća, skupi se toga”, kaže.

Na pitanje koliko će doći hrana za pet dana blagdana, kaže se kako će se potrošiti oko 200 eura.

“Da nisam gledala akcije, bilo bi puno više. Dobro je što će ostati hrane, pa ćemo to jesti nekoliko dana nakon Uskrsa”, zaključuje.

‘Bit će manje kolača’

Tea je mama jednogodišnje curice, a ona i muž će za blagdane potrošiti oko 150 eura.

“Mi smo između one najsiromašnije i srednje košarice”, smije se i dodaje kako ne može vjerovati koliko je sve poskupjelo.

“Imam malo dijete pa pazim koja jaja kupujem. Još nisam prošla jeftinije od četiri eura za jedan paket. I ove godine ćemo za ručak imati janjetinu. Tradicija je tradicija, pa barem da imamo dobar ručak, ako se već svega drugoga moramo odreći”, kaže Tea koja napominje kako će čak i uz pažljivo trošenje potrošiti 30 do 40 posto više nego prošle godine.

“Bit će manje kolača jer su maslac i jaja strašno otišli gore, neće biti cvijeća na stolu jer nam je skupo, a ni čokolade neće biti. Jeste li vidjeli koliko dođe ona malo bolja koja nije samo šećer”, pita Tea.

Kaže kako se nada da će sljedeće godine biti bolje, ili barem isto.

“Ne želim ni znati što će biti ako cijene nastavu ovako rastu, a mjesto će ostati iste. Bojim se da ćemo se onda morati odreći i tradicionalnog uskrsnog ručka”, zaključuje.

Da ne mogu svi sebi priuštiti bakalar i janjetinu, govori nam Matea, koja je mama sedmogodišnjeg Patrika.

“Na Velikom Petku ćemo imati oslića kupljenog na akciji i uz to krumpirovu salatu i malo brokule, a to ne za ručak, nego za večeru, jer tek u pet popodne dolazim s posla. Kupila sam jaja, a boje imam još od prošle godine pa ćemo se sin i ja malo zabaviti. Dobro je što za uskrsni ručak idemo kod mojih. Sama radim, pa kad poplaćam sve račune i što djetetu treba u školu, ne ostane previše za delicije. Ali čokoladnog zeca i jaja nećemo se odreći”, zaključuje Matea.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr