Artičoke

by | tra 23, 2021 | Hrana | 0 comments

Artičoka je vrsta mediteranskog čička i među rijetkim je biljkama kojima se jedu gornji dio stabljike i pupoljak. Sezona joj je u kasno proljeće, prije nego što se cvijet počne otvarati. Iz cvijeta svakako treba ukloniti dlakavi dio, odnosno čičak. Ne samo zato što ružno izgleda, nego zato što nije ukusan.

Kupuju se ili beru artičoke zbijenih i zatvorenih listova, koje se doimaju teškima i stabljika im je tvrda. Mladi pupoljci jedu se čitavi, a kako se počnu otvarati, jestivi dio sve je manji. Na kraju sezone, koja traje nekoliko tjedana, jedu se samo srž ili srce.

Bogate su vlaknima, antioksidansima, mineralima, silimarinom. No ako želimo pravo ljekovito djelovanje moramo korisiti koncentrirane ekstrakte artičoke – rekla je nutricionistica Leta Pilić.

Treba ih pripremiti što prije nakon branja ili očistiti pa smrznuti ili marinirati u ulju. Svježe se kratko vrijeme mogu čuvati u hladnjaku, u posudi s vodom poput cvijeća. Pri čišćenju se uklanja cijeli vanjski sloj koji je potamnio. Dobro je odmah ih nakapati limunom i maslinovim uljem da se preduhitri daljnja oksidacija. Tvrdi vanjski listovi pupoljka uklanjaju se sve do onih mekanih i svjetlijih.

Najčešće se pripremaju se s mladim bobom ili graškom. Nakapaju se limunovim sokom i prostor između listova ispuni smjesom krušnih mrvica, češnjaka, peršina, papra, malo maslinova ulja, a mogu se dodati i naribani sir te sitno narezani pršut ili panceta. Dno posude se “pokrije” graškom ili bobom i na njega se slože punjene artičoke te zaliju hladnom vodom gotovo do njihova vrha. Kuha se na laganoj vatri, oko sat vremena. Tijekom kuhanja može se dodati malo maslinova ulja ili vina.

Dobar su prilog janjetini, mogu se pržiti uvaljane u brašno u dubokom ulju, pirjati u vinu pa poslužiti s tjesteninom ili peći cijele u vatrostalnoj posudi prelivene smjesom kapara, slanih inćuna, češnjaka, peršina vode i maslinova ulja…

Imaju artičoke i “manu” jer sadrže spoj cinarin. On svaku namirnicu koju pojedemo nakon artičoka čini slatkom. Zbog te osobine da mijenjaju okus drugih namirnica, teško ih je spariti s finim vinima.

Pročitajte još