Kamenice – hit u restoranskom svijetu

Sezonu kamenica otvaramo na najfiniji način – uz malostonski festival kamenica i najsvježije okuse Jadranskog mora. Ove delikatne školjke najveći gušt pružaju kada su svježe, prepune su hranjivih tvari, a uza sve to, kao izvanrednu deliciju cijene ih chefovi iz cijelog svijeta.

Idealna prilika za vrhunske užitke uz svježe kamenice je tradicionalni festival Dani kamenica u Malom Stonu. Na ovom ukusnom događaju, koji se održao18. ožujkakroz degustacije i bogat zabavni program posjetitelji su mogli okusiti najfinije od domaćeg mora. Osim guštanja u hrani u restoranima koji su pripremili jelovnike vrijedne divljenja, festival je donio i nastupe različitih lokalnih izvođača.

Autentično guštanje

Kamenice se još pripremaju i u juhama, rižotima, njihovo se delikatno meso čak i poha, a mogu se i kratko zapeći u pećnici. Nije im potrebna duga termička obrada, štoviše, nekoliko minuta na vatri učinit će i više nego dovoljno. Vole se s rajčicom, pršutom, dobrim sirevima, ma svim delicijama Mediterana u kojima tako rado guštamo.

Najljepše se uživa u svježim primjercima ove izuzetno cijenjene školjke. Tek izvađene iz mora, kamenice se srču zajedno sa slankastim morskim sokovima da bi se zatim guštalo u samoj esenciji mora. Osim svježih, kamenice će se voljeti i s kojom kapi limunovog soka ili pak kvalitetnog domaćeg maslinovog ulja. Uz takve, jednostavne, ali okusom izrazito bogate dodatke, one će dati ono najbolje od sebe, a njihovo meso ostat će gotovo netaknuto i ispustiti svu svoju svježinu. Gastronomski čistunci reći će da joj limun ne treba, a čak ni pokoje zrnce pijeska neće previše smetati. Uostalom, da je nismo pojeli, od pijeska bi napravila biser.

Najbolje su svježe

Kamenice su bogate bjelančevinama, ugljikohidratima i vitaminima A, B, C i D pa će vas tako, osim dobrim okusima, nahraniti i tvarima bitnim za vaš organizam. Osim toga, kamenice se smatraju sjajnim afrodizijakom te su dobar izvor proteina i omega 3 masnih kiselina.

Meso kamenice smješteno je između dvije polovice ljušture, sočno je i donosi autentične okuse mora ravno na tanjur. Otvara se nožićem ili drugim oštrim predmetom, a nikako se ne savjetuje otvaranje prstima zbog grube i oštre površine školjke.

Delikatne i toliko poželjne školjke veliki su hit u restoranskom svijetu. Chefovi diljem svijeta obožavaju ih dok se oni hrvatski mogu pohvaliti izvornim stonskim kamenicama, nijansu boljima od ostalih. Osim Malog Stona, hrvatsko je more bogato i kamenicama iz Limskog kanala, a Šibenik pak se može pohvaliti fantastičnim divljim kamenicama.