Krumpir – namirnica za cijeli obrok

Marlen, Amanda, Chista, Laura, Cherie, Linda, Rafaela, Renate i Selma nisu članice međunarodnog pjevačkog zbora ni sudionice nekog sportskog natjecanja, nego sorte krumpira, gomolja koji je u povijesti brojne ljude spasio od gladi, a danas još brojnijima pruža iznimne gastronomske užitke. Ne nose sorte samo ženska imena. Postoje i berber, nicola, plavi Šveđanin, junior…

Uzgajivači znaju koja, nosila muško ili žensko ime, ispod crvene, žute ili smeđe, ponekad čak i plave kore ima svjetlije ili tamnije žuto “meso”, te koja se može vaditi iz zemlje već u svibnju, a koja tek u listopadu. Potrošačima je ipak važnija informacija koliko je koji krumpir tvrd, odnosno koliko mu treba da se raskuha.

Zato ih dijele na tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu, srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde i meke. Tvrde su idealne za kuhanje i rezanje na veće komade, srednje za pire i pommes frites, a meke za krokete, njoke, popečke te krumpirova tijesta. Tvrda sorta je adora, primjerena za krumpir-salate i složence poput francuskog krumpira. Staru sortu bintje smatraju univerzalnom, a cleopatru preporučuju za pommes frites, a desiree za krokete i njoke.

Kod nas se uzgaja oko 150 sorata krumpira, no uglavnom ga dijelimo po regijama. Proizvođači ličkog krumpira zaštitili su mu i zemljopisno podrijetlo, kod nas 2011., a 2015. zaštita je priznata i u Europskoj uniji. Prema specifikaciji taj je krumpir brašnaste, odnosno prhke strukture zbog većeg postotka suhe tvari i jako dobar za njoke, valjuške, pire, okruglice… Međimurci će sigurno reći da je njihov krumpir jednako dobar, ako ne i bolji, kvalitetom se podjednako hvale njihovi susjedi iz okolice Varaždina te Podravci, a posljednjih je godina dalmatinski, posebno otočki krumpir hit i na kontinentu.

Krumpir je namirnica od koje se može napraviti cijeli obrok, od predjela do deserta. Lijepo je započeti kolačičima od isprženog naribanog krumpira na koje se posluži komadić dimljenog šarana ili pastrve, vrhnje i kopar pa nastaviti krem juhom od krumpira s bućinim uljem. Odlično glavno jelo može biti slana pita od krumpira i šparoga ili poriluka. Onima koji se boje vegetarijanskih jela na toj će piti dobar začin  biti i komadići tvrđe slanine ili pršuta. Najpoznatije slatko jelo od krumpira su okruglice sa šljivama ili marelicama, a fina je i torta od krumpira i višanja. Tijesto se napravi od kuhanog pa protisnutog krumpira, šećera, jaja, brašna, praška za pecivo i soli, ispeče pa prereže na dva sloja. Između njih se stavi pekmez od višanja, a sve se premaže kremom od marcipana i ukrasi šarama od čokolade.