Šparoge – istražite jelovnike s delicijom Mediterana

Nova kulinarska energija s proljećem je probudila nepca i spremno dočekala strastvene gurmane s tek netom izraslim izbojcima šparoga. Iako se šparoga kao samonikla biljka može brati u cijelom priobalnom području i u određenim kontinentalnim predjelima te je rado spravljana u cijeloj Hrvatskoj, najstrastvenijim ‘šparogomanima’ ipak su se istaknuli istarski i kvarnerski ugostitelji.

Šparoge, ukusne predstavnice mediteranske kuhinje

Pri pripremi šparoga, bilo da se radi o onima iz uzgoja ili divljima, vrijeme i način pripreme su jednostavni, kao i kod većine klasičnih mediteranskih jela. Nakon što se očisti tvrđi dio, šparoge su spremne za pripremu, dok se kod divljih preporučuje da se prvo skuhaju u kipućoj vodi sa soli, šećerom i maslacem kako bi se ublažila njihova gorčina.

Od šparoga najčešće pripremaju krem-juhe, tjestenine, rižota, fritaje ili omleti. Međutim, malo su poznate salate od šparoga, koje se zanimljivim odabirom namirnica poput kuhanih jaja, pinjola, mrkve i baby špinata te neizostavnog maslinova ulja mogu poslužiti kao glavno jelo. Šparoge odlično pariraju šumskim okusima, tako da u kombinaciji sa šumskim gljivama unose jednu novu notu jelu, a rižota ili tjestenine s morskim plodovima ili jastogom idealno se spajaju s grilanim šparogama ili pjenicama od šparoga. Jasno upečatljiv okus i zeleno-ljubičasti vrhovi šparoga razigrat će i najjednostavnija jela te otvoriti apetit.

Ako ste u potrazi za novim idejama u pripremi šparoga, uvijek se preporučuje učiti od najboljih. U renomiranom novigradskom restoranu Marina šefica kuhinje Marina Gaši, koja je poznata svojom opčinjenošću sirovom ribom i morskim plodovima, za sezonu šparoga pripremila je gostima sirove škampe na brioche kruhu s ukiseljenim divljim šparogama. U mjestu Brodarica, kraj Šibenika, u obiteljskom restoranu Zlatna ribica u ponudi imaju desetak jela od šparoga, a uz specijalitete od šparoga svakako savjetujemo da probate vina obitelji Tudić, koja je također uz vinograd uredila stari podrum i kušaonicu. Tradicionalna istarska kuhinja dovoljna je pozivnica za posjet obiteljskom restoranu Menghetti, koji se smjestio u blizini Bala. Uz brojne specijalitete i vina iz obiteljske vinarije predlažemo vam da probate predjelo pod nazivom Meneghetti tortin u sklopu kojeg možete probati domaći pršut, šumske gljive, sjemenke suncokreta, divlje šparoge sjedinjene u simfoniju okusa na pečenim koricama.