Razigrane boje i okusi Mediterana u recepturama od šipaka

Boje i okusi Mediterana savršeno su usklađeni u naru, voću koje poput savršene dekoracije krasi vrtove Dalmacije i priobalja.

Drvo ili grm nara osim što je prepoznatljivo po prekrasnom jarko crvenom cvijetu koje nas prati tijekom cijelog ljeta, njegovi jedinstveni plodovi oduševljavaju nas tijekom jeseni sve do kraja siječnja. Sjemenke nara osim što su narodne čuvarice zdravlja u zimskim mjesecima, također su šarmantni i ukusni dodatak brojnim jelima. Osim što će svakom specijalitetu dodati osvježavajuću, pomalo citrusnu notu, učinit će ga i vizualno nezaboravnim.

Nar, šipak ili mogranj upravo je ušetao na tržnice diljem Hrvatske te u njegovim blagodatima sada je najljepše za uživati. S obzirom na to da je svjež vjerujemo da nećete pogriješiti kod kupnje, ali uvijek možete provjeriti je li vam težak u rukama, što znači da je pun soka ili da ima sjajnu koru što znači da je tek nedavno ubran. Nar je također jedno od voća koje možete dugo čuvati, iako je preporučljivo namirnice koristiti što svježije.

Nova kulinarska sezona uvijek je poticajna za maštovitost u kuhanju, a uz klasične namirnice koje imate naviku koristiti svakako pružite šansu naru koji postaje sve popularnija namirnica i u restoranskoj ponudi. Bilo da pripremate doručak, ručak ili večeru, s narom nećete pogriješiti. Najčešće se koristi svjež, a u slučaju da pripremate umak, sirup ili žele priprema je vrlo brza i jednostavna.

Za zdravi i ukusni početak dana očišćene sjemenke nara možete dodati u voćnu salatu ili u doručak s pakiranjem vaših najdražih žitarica ili zobenih pahuljica, a odlično se slaže s ječmom i orašastim plodovima, posebice bademom. Kao odličan dodatak salatama nar možete probati u salati od leće sa zapečenim korjenastim povrćem ili u kombinaciji sa svježim krastavcima, kukuruzom, preljevom za salatu od jogurta te po vrhu još pospite sjemenke maka. Osim u salatama, nar je dobar u prilozima koje možete pripremiti s bundevom ili prokulicama. Tako pripremljene priloge slobodno servirajte uz piletinu, govedinu, janjetinu ili riblji file po izboru.

Marinade od nara također se često pripremaju na Mediteranu, a posebice se koriste u pripremi janjetine, patke ili fazana. Također su i odlična kombinacija uz domaće mesne paštete ili namaze.

A kako bismo otkrili koliko je nar zastupljen u restoranima u Dalmaciji morali smo proviriti u njihove kuhinje. U splitskom restoranu Mazzgoon smještenom u samoj Dioklecijanovoj palači upravo je u ponudu uvršten novi jesenski jelovnik u sklopu kojega će gosti imati prilike uživati u nekoliko delicija od nara. Kako kaže vlasnica Sara Alfirević Vrsalović njegov blagotvorni učinak je bio presudan u odabiru upravo nara za novi jelovnik.

Šipak ili nar se dobro uklapa u slana i slatka jela. Naši gosti će ga imati prilike probati u vrlo zanimljivoj i pravoj jesenskoj salati. Osnova salate je carpaccio od svježih vrganja, zatim su tu mladi špinat, emulzija od kruške, sir škripavac i nar. Nar ćemo također pripremati u umaku koji će bit serviran uz odležano hrvatsko govedo ili odležanu crnu slavonsku svinju. Umak pripremamo slično kao marmeladu. Naime, kuhamo šećer, sok od nara i mediteranske začine. Kada se umak zgusne serviramo ga uz meso. Međutim gosti će moći u naru uživati i uz piće. Osmislili smo koktel koji sadrži svježi, naš domaći sok od nara.

Na proputovanju Splitom svakako smo morali posjetiti restoran Noštromo u kojemu šef kuhinje Zlatko Marinović, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih kuhara neprestano smišlja nove delicije.

Nažalost nar se ne koristi često u našim restoranima, a radi se o lokalnoj namirnici koja svakako zaslužuje pažnju. Mi koristimo aceto balsamico od nara kojega dodajemo u smjesu za paštetu od morskog psa ili od kvasine pripremamo umak. Umak se priprema tako da se na šećer doda aceto balsamico od nara te se on lagano reducira. Kada je umak gotov njime stiliziramo tanjure, a uz njega se odlično slaže tuna steak ili carpaccio od tune sa salatom i blanširanim šparogama.

Na samome jugu, u poznatom stonskom restoranu Sorgo nar je gotovo pa i zaštitni znak. Vlasnica restorana Antea Mlinarić oduševljeno je s nama podijelila recepte od nara.

Kada nam dolaze turisti uvijek se oduševe divljim narom koji raste u dvorištima oko restorana te im je posebno drago kada čuju da ga pripremamo i da imaju prilike probati specijalitete od ovog nekima egzotičnog voća. Nar volimo koristiti jer je poznat i da podiže raspoloženje.

U restoranu Sorgo nar možete probati odmah u piću dobrodošlice. Naime, pripremamo domaći liker od nara. Zatim pripremamo ga u hladno toploj salati u koju ide tuna sa žara, pečena paprika i kozji sir iz mijeha koji je drobljiv i karakterističnog okusa. Sir osim što ima zanimljiv okus također je karakterističan jer dozrijeva šest do devet mjeseci u mijehu od kozjeg želudca. Nar također poslužujemo za desert kao dekoraciju uz čokoladnu tortu.