Ultimativno osvježenje uz hladnu ljetnu juhu od lubenice

U potrazi za hladovinom i uzbudljivim ljetnim guštima uvijek pomaže dobro osmišljeno osvježenje. Dok nam se u ljetnim mjesecima apetit smanjuje i potrebe za kulinarskim eksperimentiranjem su sve manje, poželjno je držati se provjerenih sezonskih namirnica.

Ljetne namirnice najčešće se jedu svježe, što itekako olakšava pripremu. Jedna od osvježavajućih namirnica u vrućim danima svakako je lubenica. Hladna lubenica često je glavni razlog veselju na obiteljskim druženjima i večernjim zabavama. Dekorativnim bojama, ružičasto-crvenom i veselom prugasto zelenom korom odličan je materijal za dekoriranje ljetne trpeze.

Jedna od najčešćih zabluda oko lubenice je da je ona voće. Zapravo je riječ o povrću koje dolazi iz iste obitelji kao krastavci i tikvice. Kako je lubenica puna vode, tako je njezina kalorijska vrijednost vrlo niska, pa se ne morate brinuti zbog porcija koje vas sigurno neće stajati viška kilograma. Također je i vrlo hranjiva, ima jaka antioksidativna svojstva te puno vitamina C i beta-karotena koji su izrazito važni tijekom izlaganja suncu.

Dok uživanje u lubenici i njezinim specijalitetima nije ograničeno regijama, uzgoj lubenice najuspješniji je na jugu Dalmacije jer su za uzgoj potrebni sunčani dani i velike količine vode. Idealne uvjete tako imaju uzgajivači iz okolice Neretve, a i okolica Zadra broji nekoliko uspješnih uzgajivača lubenica. Pri kupnji lubenice vrlo je važno znati prepoznati koje su svježe. U zadarskoj konobi Bonaca voditelj restorana Ante Knežević otkrio nam je tehniku nabave lubenica za kuhinju.

Svježa lubenica prepoznaje se po mirisu, boji i obliku. Domaće lubenice su obično nepravilnog oblika, a kada se razrežu, imaju jaku crvenu boju i miris te su pune koštica – govori.

U pronalaženju svježih lubenica pokušajte udariti po kori. Ako je zvuk šupalj, onda bi to trebala biti dobitna kombinacija. Lubenica se najčešće priprema svježa. Od nje se mogu raditi razne voćne salate, ali je odlična i za slane salate koje mogu biti dobro predjelo ili laganiji obrok. U salatama se lubenica slaže s rikulom, slanim sirevima, maslinama, škampima i orašastim plodovima poput oraha i badema, a nećete pogriješiti ni s pinjolima. S obzirom na šarmantnu boju, lubenica je odličan podložak za posluživanje salate. Zanimljivi osvježavajući obrok otkrili su nam u varaždinskom restoranu Verglec, u kojemu pripremaju hladnu juhu od lubenice. Originalnu ideju potpisuje šefica kuhinje Mirela Sokol, a recepturu i način pripreme objasnio nam je kuhar Nikola Blaže. Juha će vam se svidjeti jer je gotova za manje od dvadeset minuta i nema kuhanja.

Ovu juhu prvi put imamo na jelovniku. Željeli smo gostima ponuditi sezonska jela, a lubenica je nezaobilazna ljetna namirnica. Za juhu je potrebno izrezati na kockice lubenicu, luk, crvenu papriku, krastavce, rajčicu, čili papriku i češnjak te dodati svježeg bosiljka i limunova ili limetina soka. Sve izmiksajte u blenderu kako biste dobili gustu juhu, koju poslužite u staklenoj čaši sa svježim listom bosiljka. Važno je poslužiti je hladnu – ističe.

Hladna juha od lubenice može se u restoranu Verglec probati do početka rujna, a gosti je zasad samo hvale. Dok se lubenica može pripremiti u svim sljedovima, ipak nam je najslađa kao desert. Od lubenice se mogu pripremati sladoled, sorbeti i granite. U restoranima je također često poslužuju samostalno narezanu i svježu kao dio ponude voća. U konobi Bonaca lubenicu pripremaju u sklopu kupa Bonaca koji je prava ljetna voćna salata. U kupu poslužuju narezane višnje maraskino, nektarine, dinje i lubenice. Sve se za kraj prelije Maraschinom. Recept za voćnu salatu otkrio nam je i voditelj dubrovačkog restorana Tavulin Nikola Barbir.

Voće narežemo na kockice. Ovisno o sezoni, u salatu stavljamo jabuke, kruške, kivi, jagode, naranču, borovnice i, naravno, lubenicu. Kada je voće narezano, prelijemo ga Maraschinom i šećerom te poslužimo s kremom od mascarponea i svježom mentom. Salata uvijek treba biti hladna i ne smije dugo stajati, tako da je najčešće pripremamo dvadeset minuta prije posluživanja – kaže.