Poriluk – zelenje koje osvaja sve ukuse

Uz druge brojne vrste luka, poput crvenog luka ili češnjaka koji su prisutni tijekom cijele godine, poriluk se svojim slatkim, nešto profinjenijim okusom kao i nutritivnim vrijednostima, može slobodno smatrati jednom od najzahvalnijih zelenih zimskih namirnica.

U zimskim je mjesecima ponekad pravi izazov pronaći kvalitetne i svježe sezonske namirnice, a kad smo kod zelenog povrća, izbor se još više sužava. No ponekad upravo u manjku izbora otkrijemo ključ inspiracije. Upravo takva namirnica je poriluk.

Kod poriluka se u pripremi jela koriste svi dijelovi biljke, a njegovu svježinu vrlo je jednostavno prepoznati. Kod kupnje je važno izbjegavati poriluk koji na dodir nije dovoljno tvrd i hrskav, a listovi nisu izgubili zelenu boju. Kad ste na tržnici, ne pretjerujte s kupovinom velikih količina jer je to namirnica koja ne trpi duga stajanja.

S lakoćom ćete ga uklopiti uz brojna mesna jela, juhe, rižota, tjestenine, salate, a jednako je tako odlična namirnica za vegetarijanske i veganske jelovnike. Poriluk je jedno od onog povrća koje će biti jednako atraktivno ako ga jedete sirovo, kuhano ili pečeno. Nijanse njegovih zelenih listova u kombinaciji sa žutom i bijelom bojom unijet će živosti i dekorativnosti u pomalo nezanimljive zimske tanjure. Kako biste istražili kulinarske vrijednosti poriluka, preporučamo da u jelima u kojima obično koristite luk kao dodatak, pokušate s porilukom. Poriluk obogati svako jelo svojim punim okusom, a nije teška namirnica niti mirisno intenzivna poput luka.

Osim kao dodatak jelima, poriluk je izvrstan za pripremu složenaca u kojima nosi glavnu ulogu. Možete ga tako zapeči u pećnici s kozjim sirom, maslinovim uljem i sitno sjeckanim pinjolima. Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje, oduševit će vas poriluk punjen sa sirom s plemenitim plijesnima, grožđicama i bademima, zapečen u pećnici. Vrhunska marinada za bijelo meso je poriluk rezan na julienne s đumbirom. Bijelo meso dovoljno je blanširati i servirati u marinadi.

Porilukom su jednako oduševljeni i hrvatski restorani koji ga rado koriste, a sigurni smo da će vas svojim izborom jela zainteresirati da ih posjetite. U splitskom restoranu Zora Bila bračni par Sandra i Dane Tahirović svoju zaljubljenost u gastronomiju prenose u svakom tanjuru te iako nisu smješteni u samom središtu grada, njihova Zora Bila itekako je poznata. Sandra nam je otkrila koja jela pripremaju od poriluka:

“Poriluk koristimo zaista često, on nam je neizostavna namirnica u pripremi rižota ili tjestenina. Kao samostalnu namirnicu na jelovniku gosti mogu probati krem juhu od poriluka, a pripremamo također dimljeni poriluk. Prvo ga stavljamo u pepeo, a kad je gotov, izvadimo središnji dio. Poslužujemo ga kao prilog mesu uz sjeckane bademe i maslinovo ulje. Našu krem juhu pripremamo tako što poriluk i krumpir najprije nasiječemo na velike komade te ih stavimo da se poprže na maslinovom ulju. Podlijevamo ih bijelim vinom Debit i povrtnim temeljcem. Juha se kuha sve dok ne postane kremasta. Kad je gotova, povrće se izblendira. U juhu nikad ne dodajemo brašno niti vrhnje, ali je možemo poslužiti uz krutone od kruha i na vrhu naribati tvrdi kravlji sir, poput parmezana ili grana padana.”

U Slavoniji je poriluk također neizostavna sezonska namirnica na jelovniku. U restoranu hotela Grgin dol voditeljica poslovanja i šefica kuhinje upravo se vraćala iz nabave iz koje je za kuhinju nosila svježi poriluk, a jela koja pripremaju su neobično slasna, rekli bismo “za prste polizati”:

“Poriluk koristimo u pripremi mesnih jela, za doručak uz omlet, dinstamo poriluk u umacima s lungićem, a imamo i jednu vrlo jednostavnu, ali odličnu salatu od poriluka. Kad poriluk operemo, sitno ga nasjeckamo, posolimo i prelijemo s mileramom. Ovu salatu poslužujemo uz mesne plate, roštilj ili bečki odrezak.”

U Grginom dolu otkrili su nam i jednu morsku poslasticu:

“Pripremamo dagnje s porilukom. Dagnje pripremamo na bijelu buzaru. Prvo sitno nasjeckamo poriluk, pržimo ga na maslinovom ulju, dagnje podlijevamo bijelim vinom, najčešće kutjevačkom graševinom ili Krauthakerom, a za kraj dodamo još peršina i krušne mrvice.”

U obiteljskom restoranu Baranjska kuća smještenom u etno selu Karanac, u središtu Baranje, uz brojne druge tradicionalne specijalitete, pripremaju i varivo od poriluka, a recept za baranjsko varivo od poriluka, s nama je podijelio vlasnik, Stanko Šrobo:

“Prvo popirjamo sitno narezani poriluk, mrkvu i krumpir te sve zajedno stavimo kuhati. Kad su mrkva i poriluk dovoljno mekani, varivo je gotovo. Varivo poslužujemo kao prilog uz naravne odreske od puretine ili teletine, a gosti ga doista često naručuju.”