Kajzeršmarn je slatko staro jelo koje liči na neugledni desert. Veoma je jednostavno za pripremiti i prije svega ukusno. To je jedan od recepata koji stotinama godina ostaje nepromijenjen.

To je u stvari isjeckana palačinka koja nosi ime po austrijskom caru Franz Josephu I. koji je poznat po ljubavi prema toj isjeckanoj palačinki.

Recept na koji možete računati i na koji se možete osloniti. Bez obzira koliko važni gosti dolaze na večeru ovo je tradicionalan recept koji ulijeva sigurnost i mirnoću. Recept je nepromijenjen stotinama godina kao i stare šarmantne zgrade koje ulijevaju povjerenje. Nastao je kao propali recept ali zbog svojih sastojaka bilo im ga je žao baciti. Jedan od takvih „neuglednih“, običnih kolača koji je ljudima drag, zbog svoje jednostavnosti i pripreme a iznad svega zbog svoga “carskog” okusa.

Kajzeršmarn je popularan desert u zemljama Europe koje uključuju Austriju, Južnu Njemačku, Mađarsku, Sloveniju i sjevernu Hrvatsku.

KAJZERŠMARN ILI CARSKI DROBLJENAC

  • 1 veće jaje
  • 60 g brašna
  • 100 ml mljeka
  • prstohvat soli
  • 0,03 l ruma
  • 10 kom grožđica (namočene u rumu)
  • ulje za pečenje
  • 10 g maslaca (za pečenje)
  • 15 g šećera

PRIPREMA TIJESTA ZA KAJZERŠMARN

Jaja umutiti s brašnom i mlijekom, dodati sol. Tijesto za kajzeršmarn mora biti glatko i bez grudica.

PEČENJE KAJZERŠMARNA

Na ugrijanu tavicu, prethodno namazanu uljem, dodaje se smjesa za kajzeršmarn koju treba ravnomjerno rasporediti. Po tijestu prospite grožđice namočene u rumu. Mora se zapeći sa donje strane, tijesto treba biti 1-2 cm debelo. Zapečen kajzeršmarn oprezno se prebacuje na drugu stranu, dio po dio. dio. Peče se još nekoliko minuta i trga na velike komade. U drugoj tavi otopiti maslac i ravnomjerno po tavi dodati šećer. Kajžeršmarn se prebaci u karamel i pomiješa.

Servira se topao posipan šećerom u prahu uz dodatak džema ili kaše od jabuka. Veoma jednostavno, starinsko slatko jelo u kojem mogu svi uživati. Neugledan izgledom oduševit će vas bogatstvom okusa.