Slavonski vinogradi

Slavonija je istočni dio Hrvatske, područje legendi čiji se mitovi i tajne ponosno prenose s koljena na koljeno. Stanovnici Slavonije ponose se svojim tradicijama kao što su proslava žetve, narodna nošnja i lokalna narodna glazba. Slavonskim su se vinima častili carevi i visokodostojnici. Današnji slavonske vinograde čine srijemski, baranjski, đakovački, te kutjevački.

Glavno središte razvoja slavonskog vinarstva je područje oko Kutjeva.

NAJVAŽNIJI SLAVONSKI PODRUMI:

PODRUMI BELJE

Podrumi Belje, nalaze se u Baranji i slove za najvećeg proizvođača vina toga kraja. Zaštićeni vinogradi Belja daju grožđe od kojeg se proizvode vrhunska kvalitetna bijela vina, graševina, chardonnay, pinot sivi i rajnski rizling.

ILOČKI PODRUMI

Iločki traminac, graševina samo su neke od vrhunskih vina koje su izašle iz Iločkih podruma. Izgradio ih je Nikola Iločki za čuvanje zlatne kapljice obronaka Fruške gore.

KUTJEVO

Poznat po šampionskim vinima ledenih i izbornih berbi, graševini, rajnskom rizlingu, pinotu sivom, chardonnayu, traminacu, sauvignonu, Kutjevo je dom najvećoj vinskoj arhivi u Hrvatskoj.

KRAUTHAKER

Vina vinarije Krauthaker vrhunski su predstavnici vina kutjevačkog kraja i požeške Zlatne doline. Krauthaker zauzima vodeće mjesto na tržištu. Diči se sa svojom graševinom, sauvignom, chardonnayem, pinotom sivim, zelencem te merlotom rose kao i pinotom crnim.

ĐAKOVAČKA VINA

Đakovačka graševina dolazi iz najboljih vinogradskih položaja koje Đakovački kraj nudi vino već dvije tisuće godina.

ERDUTSKI VINOGRADI

Erdut predstavlja najveću europsku bačvu od čiste plemenite slavonske hrastovine, koja ponosno čuva 75.000 litara najboljeg erdutskog vina.

FERAVINO

Vina ovog proizvođača čest su odabir ljubitelja dobrog vina među kojima je najnagrađivanija frankovka.

ENJIGI

Najbolja ponuda ovog podruma su vina od ponajboljeg grožđa kasne izborne berbe, od graševine, rizlinga, traminca do sauvignona i sivog pinota.

JOSIĆ

Najhvaljenije vino ovog podruma je Ciconia Nigra ili Crna roda, vino nastalo spajanjem caberneta franca, caberneta sauvignona i crnog pinota.

ZDJELAREVIĆ

Vinarija Zdjelarević podizanjem je novih nasada i stručnim radom stvorila kakvosnu razinu vina koja su danas veoma cijenjena. Graševina je najčešći izbor kupaca uz rajnski rizling, sauvignon, chardonnay…