Vinske ceste Sredisnje Hrvatske

Središnja Hrvatska predstavlja oazu smirenosti gdje pitoma brda čuvaju stare šume, vinograde i rijeke Savu, Dravu i Muru koje pružaju osvježenje od ljetnih vrućina. Središnja Hrvatska smještena je sjeverno i sjeverozapadno od hrvatske metropole. Vrlo je značajno područje koje se isplati istražiti jer skriva mnoštvo romantičnih srednjovjekovnih gradova kao što je dvorac u prirodi, Trakošćan. Zeleni brežuljci središnje Hrvatske nude i toplice s termalnom vodom. Toplice će vas opustiti, revitalizirati i napuniti energijom da biste spremno prihvatili nove izazove. Na vinskim stazama Središnje Hrvatske stasavaju vrsni vinari koji osvajaju visoka međunarodna priznanja. Nabolje su male vinarije, seoska gospodarstva koja svojom skromnom proizvodnjom snažno utječu tržište vina.

MOSLAVINA

Moslavačka gora i Petrinjsko gorje poznati su vinorodni krajevi. Moslavačke vinske ceste nude bogatu ponudu vrsnih vina među kojima je najpoznatije autohtono bijelo vino Škrlet. Graševina, pinot i frankovka, uzgojena na brdima Moslavačke gore i petrinjskog vinogorja, često su nagrađivana medaljama na prestižnim vinskim sajmovima. Vinske ceste Moslavine osim vrhunskih vina, nude i autohtona domaća jela. Najpoznatiji objekti koji nude vrhunska vina i domaću hranu su Vinarija Trdenić u Popovači, OPG Florijanović iz Potoka kod Popovače, Vinarija Miklaužić iz Popovače, Vinarija Prpić iz Volodera, Klet Mikša iz Repušnice, OPG Kašner iz Kutine.

MEĐIMURJE

S Vinarije Cmrečnjak pruža se dojmljiv pogled koji seže sve do Austrije. Kao što je pogled božanstven, božanstvena je i ponuda vina koja uključuje Pušipel Classic, vino izrazite voćnosti, jedva sačuvane i danas zaštićene sorte pušipel. Kvalitetu vina potvrđuje i sedam zlatnih medalja koje su Međimurski vinari na tom međunarodnom natjecanju dobili.

Njihova ponuda uključuje pušipel, zeleni silvanac, sauvignon, muškat žuti, sivi i crni pinot, rajnski rizling, chardonnay i graševina. Ambiciozni međimurski vinari uključuju doajena vinarstva Franju Lebara, a njegovim su putem krenuli Lovrec, Štampar, Dvanajščak, Jakopić, Belović, i mnogi drugi.

Marljivost vinara i mogućnosti plodnog tla Središnje Hrvatske su neiscrpne.