Stari grad Dubrovnik

Dubrovnik je grad koji se nalazi na samom jugu Hrvatske i jedan je od najposjećenijih gradova u cijeloj državi i najvažnije turistiško odredište. Grad je nastao u 7. stoljeću dok su Latini bježali pred navalom Avara. Najveći procvat koji je Dubrovačka Republika doživjela dogodio se tijekom 16. stoljeća kada se uspostavljaju trgovačke veze s Turskom. Jedno od najpoznatijih obilježja Starog Grada Dubrovnika su zidine koje ga okružuju, zidane između 13. i 17. stoljeća. Zidine su služile za potrebe obrane i zaštite grada od napada, a duge su 1940 te visoke do 25 metara.

Dubrovačka Republika je najviše trgovala s Turcima, Talijanima i Španjolcima. Od 16. do 19. stoljeća, Dubrovnik se smatrao glavnim pomorskim brodograđevnim i trgovačkim središtem Dalmacije. U Dubrovniku su od 11. stoljeća postojala udruženja trgovaca i raznih obrtnika. Glavne gospodarske grane su uključivale pomorstvo, brodogradnju, trgovinu i obrt, a u novije vrijeme i turizam. Grad pruža pregršt restorana s mediteranskim delicijama, kafića, barova i pubova. Uzmite vremena za odmor od razgledavanja, sjednite u kafić s predivnim pogledom sa zidina ili si dajte oduška uz android kasino dok ne poželite još malo razgledavati.

Kako je grad opasan zidinama, tako i posjeduje mnoge kule i utvrde koje danas služe kao turističke atrakcije. U njih se ubrajaju kule Minčeta, Bokar s tvrđavama Lovrijenac, Sv. Ivan, Revelin i utvrda Imperijal. Dubrovnik također obiluje i brojnim crkvama i samostanima. Dubrovačka katedrala čuva zlatne i i srebrne relikvijare, crkveno posuđe i slike talijanskih, flamanskih i hrvatskih slikara. Uz katedralu, bitno je napomenuti i crkvu Sv. Vlaha, franjevački, isusovački i dominikanski samostan i nekoliko palača. Poželite li provesti vrijeme u Dubrovniku, istražite kad je najbolje posjetiti grad kad je najbolje posjetiti grad i što možete očekivati.

Stari Grad Dubrovnik je definitivno raj za oči i svatko bi ga trebao bar jednom posjetiti.