Kako se proizvodi maraschino

Maraskino je poznati liker od višnje maraske. Receptura zadarskog likera prvi put je zabilježena na početku 16. stoljeća. Liker su prvi pripravili upravo ljekarnici tog zadarskog samostana i to pod nazivom “Rosolj”. Ime je kasnije promijenjeno u Maraschino jer se dobiva iz esencije zrelih plodova dalmatinske višnje maraske i njezinih grančica. Pripisivana su mu ljekovita svojstva i bio je dostupan samo rijetkima i povlaštenima. Tajna okusa Maraschina počela je buditi zanimanje s pojavom prvih destilerija u Zadru. Kasnije se u Zadru razvila proizvodnja likera Marachina. Maraschino je krenuo u svijet pokazati svoj jedinstven i nenadmašan okus. Morskim putevima stizao je u sve važnije europske luke i prijestolnice. Nije prošlo dugo da bude prihvaćen i omiljen na svim europskim dvorovima a uputio se i put Amerike, Kanade, Australije. Svojim posebnim okusom osvojio je Napoleona Bonapartea koji je uživao u njegovim kapljicama, obožavali su ga i francuski kraljevi, ruski car, britanski kralj George. Tijekom svih stoljeća svog postojanja Maraschino iz Zadra bio je i ostao ponajprije piće elite.

Sama tehnologija proizvodnje i zaštita imena Maraschino zasnovana je na kvaliteti višnje maraške koja najbolje uspijeva upravo na hrvatskom dalmatinskom području a uz plod se višnje maraške koristi se list i grančice maraške. Takav plod ne postoji nigdje u svijetu a i recept je strogo čuvana tajna. Tajnu recepturu ovog neobičnog likera bez boje, iznimne arome i mirisa znaju samo direktor proizvodnje i glavni tehnolog u Zadru. Zadarski maraschino od svih hrvatskih alkoholnih pića najpoznatiji je brend koji Hrvatska može ponuditi. Prodaje se i kao izvorni suvenir. Nudi se i pije u bezbroj kombinacija s ginom, rumom, tekilom.. Njegov je okus jedinstven i neponovljiv ako se pije sam. Maraschino je liker koji često određuje i okus sladoleda, slastica i voćnih kupova. Uvršten je u popis u popis autentičnih hrvatskih suvenira što dovoljno govori o njegovoj posebnosti i važnosti.