Kornati i Brijuni

Poželite li upoznati nacionalne parkove Hrvatske, nećete pogriješiti ako vam Kornati i Brijuni budu prvi izbor. Zajedničko im je što su sastavljeni od niza otočića razbacanih po Jadranskom moru tvoreći posebne nizove otoka. Otoci se protežu točno sredinom Jadrana, kaže legenda tako ih je sam Bog rasporedio. Razigrana priroda umješala je svoje prste i stvorila maštovito djelo posebno po svojoj razvedenosti obale. Jedriličari i ljudi slobodnog duha stalni su posjetioci ovih otoka koji predstavljaju neiscrpnu inspiraciju.

Kornati su poznati jer se na tako malo prostora stisnulo toliko otoka u velikom moru. Ima ih oko 150, broj nije definiran jer nije donesen pravilnik što sve spada pod otok. Kornati su otoci koji obiluju prirodnim i kulturnim posebnostima. Najpopularnije su okomite litice ovih otoka okrenute prema moru. Kornati predstavljaju dom rijetkih vrsta životinja. Rijetke i posebne vrste životinja pronašle su dom na ovim posebnim otocima. Podmorski svijet kornatskoga podmorja otkriva neke druge fascinantne neispričane priče. Zanimljivo je da je kopneni dio Parka u privatnom vlasništvu.

Drugi poznati nacionalni park su otoci Brijuni koji se zbog svoje ljepote često nazivaju rajom na zemlji. Sastavljeni su od tri veća otoka; Veli Brijuni, Mali Brijuni i Vanga. Gusta vegetacija i blaga klima zajedno s pet pet tisućljeća ljudskog djelovanja ostavili su tragove koji su vidljivi. Zaslužni su da je od otoka napravljena kulturno-povijesna legenda. Poznati su po svom raslinju kojih ima gotovo 700 vrsta, pticama kojih ima oko 250 vrsta. Blaga mediteranska klima čini ovo mjesto ugodnim i ljekovitim. Područje Nacionalnog parka Brijuni nudi lokacije i objekte arheoloških i kulturno-povijesnih vrijednosti a važno je spomenuti i otiske stopala dinosaura.

Postaju mondeno ljetovalište i lječilište najviše kategorije u vrijeme Austrougarske i Italije, zbog svoje ljepote i klime. Brijuni su bili rezidencija maršala Josipa Broza Tita, predsjednika bivše Jugoslavije, koji je na Otočje prvi put stigao 1947. godine.

Kornati i Brijuni su izuzetni skupovi otoka na Jadranu koji će vas oduševiti. Tako slični a opet različiti.