Hrvatska maslinova ulja

Hrvatska maslinova ulja među najboljima su na svijetu, za što postoji mnogo dokaza. Na primjer, 2014. su četiri maslinova ulja iz Dalmacije uvrštena među najbolja na svijetu. Takvih primjera ima mnogo i teško je odabrati najrelevantnije.
Već godinama se u vrhu svjetskih maslinovih ulja pojavljuju maslinova ulja iz Istre. Ova regija odavna je poznata po svojim maslinicima, a u posljednjih dvadesetak godina maslinarstvo doživljava pravu preobrazbu. Sade se novi maslinici, sve se više mladih bavi ovom poljoprivrednom granom, i to daje rezultate. Velik napredak postignut je i povećanom suradnjom maslinara s lokalnim ugostiteljima, zahvaljujući čemu istarska ulja postaju poznata po cijelom svijetu.

Hrvatsko primorje i Kvarner također su poznati po maslinarstvu. U tom se području posebno ističe otok Cres, na kojem se primjenjuje model maslinarstva u kombinaciji s uzgojem ovaca. One pasu travu koja raste ispod maslina, a ujedno i gnoje maslinike.
U Dalmaciji je najjača srednja Dalmacija u kojoj raste oko 40 posto svih hrvatskih maslina. Tu je specifičan otok Brač na kojem se nalazi polovica svih srednjodalmatinskih maslina. U južnoj Dalmaciji najviše maslina uzgaja se na Korčuli. I za kraj, masline se uzgajaju i u Dalmatinskom zaleđu, iako tek na nekim mikrolokacijama, jer je riječ o krajevima koje karakteriziraju niske temperature zimi koje maslinama ne odgovaraju.
Od sorti maslina, u Hrvatskoj su najzastupljenije oblica, buža, plominka, drobnica, rosulja, levantinka, lastovka i istarska bjelica. Većina ovih sorti specifična je za Hrvatsku, pa zato i dobro uspijevaju i daju odlične prinose, ali i vrhunska maslinova ulja.
Maslinovo ulje smatra se jednom od najzdravijih masnoća zbog svojih sastojaka u kojim dominiraju fenoli, polifenoli, vitamin E, karotenoidi, klorofil i mnogi drugi. Glavni sastojak ovog ulja je nezasićena oleinska kiselina, linolna i linolenska kiselina, te zasićene palmitinska i stearinska kiselina. Redovito korištenje maslinovog ulja pomaže u prevenciji bolesti srca, karcinoma i imunološkog sustava. Ovo su samo najbitnije prednosti korištenja maslinovog ulja, ali i to je vjerojatno dovoljno da se odlučite češće ga koristiti.