Priča o Istarskoj supi

Ako planirate dolazak u Istru, svakako potražite neku tradicionalnu konobu ili oštariju gdje će vam ponuditi jedan tradicionalni specijalitet, istarsku supu. Ovdje namjerno stoji izraz specijalitet, j

er je vrlo teško kod supe odrediti je li riječ o jelu ili piću, a ako pročitate jedan od recepata za supu, na primjer istarska supa, shvatit ćete zašto je tako.
Istarska supa priprema se od davnina, i to najčešće zimi na otvorenim ognjištima koja su nekad bila sastavni dio svake kuće. Riječ je o jednostavnom energetskom napitku za koji vam treba crno vino, najbolje pravi istarski teran, komad kruha, malo šećera, papra i maslinovog ulja. I, naravno, treba vam bukaleta, glineni ćup iz kojega se u Istri od davnina pije vino.
Sama je priprema vrlo jednostavna. Počinje tako da se nekoliko kriški kruha debelih oko jedan centimetar prepeče na gradelama. U bukaletu se stavi par žlica šećera, malo papra i malo maslinovog ulja. Ova smjesa se može zaliti zagrijanim vinom, dok se u nekim mjestima vino ulijeva hladno, a onda se smjesa grije tako da se u nju uroni žarač koji se ugrije u vatri koja gori na ognjištu. U takvu toplu tekućinu stavlja se prepečeni kruh, a sama supa se konzumira tako da se sa žlicom uzima kruh. Može se i otpiti malo tekućine koju kruh nije popio, odnosno “posupao”, kako se kaže u Istri.
Uz male preinake u supi možete uživati i kod kuće, čak i ako nemate ognjište i bukaletu. Ono što je bitno su vrhunski sastojci, pa ako želite pokušati napraviti supu, svakako nabavite neki dobar istarski teran i kvalitetno maslinovo ulje. Ovaj energetski napitak nekad je hranio istarskog seljaka i težaka, davao se bolesnicima kako bi se brže oporavili, a danas je neizostavan dio raznih, pogotovo zimskih okupljanja u istarskim konobama. Uistinu, ništa bolje ne zagrije čovjeka dok vani brije bura od dobrog društva, vatre na ognjištu i bukalete s istarskom supom koja kruži prostorijom.