I to je moguće: nelinearno računalo na razini atoma

Definirali smo li “računalo” kao bilo koji uređaj koji obrađuje informacije putem ulaza i izlaza, postavlja se pitanje koji objekti mogu izvesti te izračune i koliko mala mogu biti takva računala. Studija Sveučilišta Tulane u New Orleansu pokazuje kako atomi mogu djelovati kao spremni za računalstvo u kojem su svi ulaz izlaz procesi obrade optički.

Računanje ležišta

Istraživači su, kažu, pošli od pretpostavke da je kapacitet za računanje univerzalnog svojstva koje dijele svi fizički sustavi.

Nelinearno računalo s jednim atomom s ulaznom informacijom kodirano izravno u svjetlost
Nelinearno računalo s jednim atomom s ulaznom informacijom kodirano izravno u svjetlost

To uključuje i neuromorfno računanje, ležišno računanje s neuromorfnim računalom koje oponaša ljudski mozak. Ovaj koncept dovodi do potencijalno nelinearnog računala fleksibilne arhitekture kod kojeg izlaz nije linearno proporcionalan ulazu.

Izračun se određuje filtrima kroz koje prolazi izlazna svjetlost
Izračun se određuje filtrima kroz koje prolazi izlazna svjetlost

Istraživači u svom radu, objavljenom u časopisu EHR Plus, predlažu nelinearno računalo s jednim atomom s ulaznom informacijom kodiranom izravno u svjetlost i izlazom također u obliku svjetlosti. Izračun se zatim određuje filtrima kroz koje prolazi izlazna svjetlost.

Izrada računala s jednim atomom | “U novoj studiji objavljenoj u EPJ Plus od strane istraživača sa Sveučilišta Tulane u New Orleansu, Louisiana, Gerard McCaul i njegov tim pokazuju da atomi, jedan od najosnovnijih građevnih blokova materije, mogu djelovati kao… https://t.co/sOHTAtPq8P

— Teknocks (@teknocks) 3. ožujka 2023

Minimalni sustav na razini atoma

“Naše istraživanje dokazalo je da ovaj pristup funkcionira u načelu, i potvrdilo činjenicu da je sustav radija bolji kada je ulazno svjetlo dizajnirano tako da izazove viši stupanj nelinearnosti u sustavu”, objašnjavaju istraživači koji naglašavaju kako minimalni sustav, sposoban za računanje, stvarno postoji na razini jednog atoma i da se računanje može izvesti isključivo optičkim procesima.

Više o temiIzvor:Bug.hr