'PREPOZNALI SMO SE PO OČIMA!' Herojčine se srele nakon 30 godina: 'Još ima vatre u nama'

Foto: Privatna arhiva

Autor: Dnevno.hr/SV

U današnjim poduzetnicima, sportašima, javnim osobama ili tek slučajnim sugrađanima koji vode normalan i ugodan život malo tko bi mogao prepoznati nekadašnje ratnike, heroje i specijalce koji su zamaskiranih lica izvodili diverzije, izviđačke akcije i akcije opasne po život.

Heroji na okupu

Neke je takva prošlost iscrpila i na njima ostavila dubok trag, no mnogi se niti danas ne daju. Jedni od njih su bivši pripadnici bojne Zrinski koji se povremeno okupljaju u simboličnom broju, ali ovoga puta odlučili su se za masovnije okupljanje u restoranu vlasnika Antonio Toni Križić (na fotografiji lijevo), a koji je kao pripadnik ove bojne teško ranjen na Južnom bojištu. Na susretu je bio neizbježan i Dalibor Dado Delić koji je danas vlasnik uspješnog fitness centra (drugi s lijeva), zatim brigadir Rodolfo Barrio Saavedra (Argentina)poznati instruktor za Commando obuku, Siniša Kulundžić koji je s nama podijelio dojmove i brojni ostali suborci.

Foto: Privatna arhiva

“Prvi put smo se okupili u ovako velikom broju i uopće nije bilo tako teško. Napravili smo WhatsApp grupu i vijest se proširila, no svejedno sam bio iznenađen odazivom. Osjećaj kad sam ih sve vidio? Teško opisiv ljudima koji ne dijele događaje koje smo mi dijelili u prošlosti… Osjećaj neopisive sreće i neke neobične sigurnosti. Ipak je riječ o ljudima koji su međusobno dijelili dobro i zlo”, kaže nam bivši pripadnik bojne Zrinski, Siniša Kulundžić.

Foto: Privatna arhiva

“U očima još ima vatre”

Bilo mu je, kaže, neke od svojih suboraca teško prepoznati:

“Prošlo je dosta godina i svi smo se fizički promijenili, ali bio je dovoljan jedan pogled u oči. Oči su ostale iste i govore sve… Još u njima ima vatre. Poseban je osjećaj vidjeti duhom snažne ljude – ratnike, koji su se istaknuli kada je bilo najteže. Posebno je vidjeti kako prema bivšem zapovjedniku Miljenku Filipoviću koji je također bio s nama, i danas osjećamo ‘respekt’. Druženje nam je proletjelo u trenu.”

Foto: Privatna arhiva

Uklopiti se u civilno društvo – veliki izazov

“Mi smo ljudi koji su gotovo kao ‘djeca’ krenuli u rat i nakon rata morali se uklopiti u civilno društvo, što je uistinu bio veliki izazov. Štoviše, mnogi su nakon rata izrasli u uspješne poduzetnike, a neki još uvijek služe vojničkom pozivu, a imamo na umu da nije bilo lako svladati NATO standarde i usvojiti nova znanja. Teške ratne situacije, naša iskustva obilježila su nas i spojila za cijeli život, htjeli mi to ili ne htjeli. Naša srca su povezana i smirena. Jednom mi je svećenik rekao ‘kako ste vi branitelji smireni i znate se i lijepo i našaliti, a vidim ‘obični ljudi’ uglavnom su prestrašeni, ljuti, nervozni”. Slažem se s njim, teška vremena rade jake ljude”, zaključuje Kulundžić uz napomenu da se veseli ponovnom druženju koje će se sigurno ponovno organizirati.

Foto: Privatna arhiva

Autor: Dnevno.hr/SV

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr