Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojio 70 dobitnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, 28. veljače 2023., dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već desetu godinu. Opatijski hotel Royal bio je domaćin događanja, a predsjednica Udruge, Dijana Katica, ovom je prigodom obilježila i 25. godišnjicu djelovanja Udruge.

Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije. Do samog kraja natjecanja bilo je vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije, najviše po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6) no zbog većeg broja zlatnih priznanja i povelja, kao i šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi. , sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se u Osječko-baranjskoj županiji.

Glazbeni dio događanja obogatili su vrsni glazbenici: primadona Lidija Horvat Dunjko i Matej Meštrović, pijanist i skladatelj.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicionalne sadržaje, čuvaju izvornost te povezuju sudionici ruralnog turizma, a dodjeljuju se u osam kategorija: turističko seljačko gospodarstvo, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, Dijana Katica, koja već deset godina organizira najveću i najznačajniju manifestaciju u ruralnom turizmu, istaknula je: “Ponosno sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru.”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” organizirala je više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge također vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga.

Dodijeljeno je i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, pokojni dr. sc. Kušen je u velikoj mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati ​​jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarena postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja. Republike Hrvatske.

Na svečanosti su bili nazočni predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava, državnih institucija, a među njima i Marijana Petir, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Ivan Bota, izaslanik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj, Dragan Jelić, vd ravnatelja SAFU-a, Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, NE Onon Kennedy Mayong, veleposlanik Malezije u Republici Hrvatskoj te suorganizatori i domaćini, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i gradonačelnik Opatije Fernando Kir

Više o temiIzvor:Poslovni.hr