Neto dobit Spana u 2022. više se nego udvostručila

Span je objavio nerevidirane financijske rezultate za 2022. godinu. Unatoč izazovnim geopolitičkim i tržišnim okolnostima, godina je zaključena rastom svih ključnih poslovnih pokazatelja.

Prihodi Span Grupe u 2022. godini iznose 829,7 milijuna kuna, što predstavlja porast od 8 posto u odnosu na 2021. EBITDA prije jednokratnih stavki porasla je za 48 posto te je na kraju 2022. godine iznosila 72 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki porasla je u promatranom razdoblju za 65 posto i iznosi 70,1 milijun kuna. Neto dobit Span Grupe na kraju 2022. godine iznosila je 50,7 milijuna kuna, što je povećanje od 113 posto u odnosu na 2021. godinu.

Najveći rast prihoda u Grupi ostvarile su usluge s visokom dodanom vrijednošću – najviše iz poslovnog područja Razvoj softvera i poslovnih rješenja koje je poraslo za 62 posto, te područja Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber​​sigurnost, koja je u promatranom razdoblju ostvarila rast od 49 posto. Smanjenje prihoda u segmentu Upravljanje softverskom imovinom i rezultat licenciranja je smanjenje prihoda na tržištu Ukrajine, gdje je Microsoft korisnicima Spana omogućio besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga do kraja 2022. Pad prihoda na tom tržištu u potpunosti je nadoknađen rastom prihoda na drugim tržištima iu drugim segmentima poslovanja.

Udio prihoda koji je Grupa tijekom 2022. ostvarila na inozemnim tržištima iznosio je 68 mjesto. Najznačajniji rast zabilježila su tržišta Hrvatske i SAD-a.

Okolnosti koje su nas pratile u 2022. postavljale su izazove, ali i stvarale nove poslovne prilike. Bila je to godina u kojoj smo učinili sve kako bismo pomogli našim ukrajinskim kolegama, ali i godina u kojoj smo odradili neke od najvećih projekata u povijesti Španjolske. Povećana tržišna potražnja ispred nas je stavila i izazov pronalaska novih stručnjaka. Tijekom 2022. u Španjolskoj smo zaposlili čak 228 novih kolega iu novu godinu ušli kao tim koji broji više od 800 španovaca. Strateški ostaje usmjeren na rast usluga s visokom dodanom vrijednošću s fokusom na područja oblaka i kibernetičke sigurnosti”, istaknuo je Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana.

Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana

Među događajima koji su obilježili posljednji kvartal 2022. ističe se pokretanje digitalne platforme raspon.zona, koji poslovnim korisnicima omogućuje upravljanje postojećim licencama i uslugama u oblaku, čime se ostvaruje još jedan od strateških ciljeva tvrtke. Izvrsne poslovne rezultate koje je Span ostvario nakon IPO-a prepoznala je i europska investicijska zajednica. Span je uvršten među tri najbolje europske male i srednje tvrtke koje su izašle na tržište kapitala, jer je nagrađen Zvijezda u usponu. Drugu godinu zaredom Span je dobio i nagradu HR Clouda „Izvrsnost u iskustvu zaposlenika”.

Za skraćeni prikaz nerevidiranih financijskih rezultata Spana u 2022., pogledajte iu video format.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr