Hrvatski startupi unatoč krizi bilježe konstantan rast

Za startupe nema zime, a unatoč oprezu investitora prema rizičnim ulaganjima, samo u prva tri kvartala prošle godine u domaće startupove uloženo je čak 958,3 milijuna dolara, zaključeno je na Algebra startup meetupu koji je održan u Algebrinom kampusu u Zagrebu, u prostorijama Algebra Spark Event Spacea.

Algebra LAB, kao jedan od najstarijih startup inkubatora u Hrvatskoj, još od 2012. godine ima neprekinut niz inkubatorskih generacija, zahvaljujući sustavnoj podršci koja im je na raspolaganju u inovacijskom ekosustavu koji spaja visoko obrazovanje s poduzetništvom.

– Algebra LAB iznjedrila je danas mnoge uspješne poduzetničke priče – Farseer, Velebit AI, Sport React. Pozivamo sve one koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla i trebaju podršku na putu do realizacije inovativne ideje da se pridruže novoj generaciji inkubatora za koji upisni ciklus počinje krajem godine –izjavila je Maja Brkljačićvoditeljica Algebra LAB-a.

Četiri nova fonda rizičnog kapitala

Na događanju je predstavljen i magazin Izvješće o pokretanju.

– Pojava jednoroga, Infobip i Rimca, kao i veliki Izlaz Poput Nanobita i Gamepiresa, a sada i Photomatha, potiču rast interesa investitora za hrvatske startupe, pa je prošle godine rekordan broj startupa dobio ulaganja. Ne, zbog rata u Ukrajini i užurbanog izlaska iz pandemije, investicijske vrijednosti niže su nego prije, iako su za hrvatske prilike i dalje vrlo dobre. Bila je to druga najbolja godina dosad – rekao je Bernard Ivezićurednik magazina.

Na hrvatsko tržište dolaze četiri nova fonda rizičnog kapitala (fondovi rizičnog kapitala). U sljedećih pet godina količina novca koja će biti dostupna za start-up bit će 10 puta veća nego što je bila u proteklom razdoblju – oko 300 milijuna eura. Puno novca znači i velike probleme za fondove koji se moraju početi natjecati za start-upe što čini cijeli ekosustav dosta dinamičnim i konkurentnim, posebno u okruženju krize i gospodarske neizvjesnosti.

Utjecaj gospodarske krize te krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu na investicijsku klimu nije zanemariv, o čemu su na panelu raspravi, uz Maju Brkljačić govorili i Matija Nakićosnivačica hrvatskog fintecha Farseerakoji je stasao upravo u Algebra LAB-u; Miryana Joksovićsuosnivačica Arcion Labsa i članica Uprave ACAP-a te veteran hrvatske startup investicijske zajedniceVedran Blagus, ravnatelj najstarijeg hrvatskog VC fond South Central Venturesa. Predstavnici start-up scene imali su takve prilike iz prve ruke čuti korisne savjete za preživljavanje turbulentnog društvenog i ekonomskog okruženja, ali i važnosti liderstva od iskusnih start-upaša:

– U krizi je uvijek važno biti primjer, a to je ono na što bi se trebali fokusirati čelnici svakog start-upa. Ulagači očekuju da će to razdoblje trajati 24 do 36 mjeseci. Najteže je startupima u seed fazi koji nisu u portfelju jer su kod njih najveći rizici, kao i ovisnost o investitorima.

Upravo zato najvažniji je dobar networking s potencijalnim investitorima – moj savjet nije gledati samo njih, nego i njihov portfelj tvrtki te tvrtki s kojima su oni povezani jer je u izgradnji te mreže poznat ključ budućeg uspjeha – izjavila je Miryana Joksović iz Arcion Labs.

To da svaka kriza, pa tako i ova, može biti prilika uvidjela je Matija Nakićosnivačica Farseera na svom primjeru.

– Naš proces dobivanja investicije nije bio dramatičan i brzo smo se snašli. Investicije su ipak usporile gledamo li okruženje, dok je u prošle dvije godine kapitala bilo mnogo i dogodio se značajan skok u zapošljavanjima te ulaganjima u IT tvrtke. Ja volim krize i mislim da su jedna dobra prilika za preispitati sebe i svoj biznis model.

Nikad više start-up

Ljudi koji su otišli iz velikih IT tvrtki poput Googlea sigurno će brzo naći posao jer imaju vrhunska znanja i vratit će se u ekosustav i donijeti novo znanje mladim kompanijama. Vjerujem da nas čeka zanimljivih par godina, posebno uz sve veći utjecaj AI-a – rekla je Nakić.

– U 2021. i 2022. kapital je bio jeftin ne samo za start-upe nego i za fondove. U zadnjem kvartalu 2022. dogodio se značajan pad investicije. Novca ima, investicije su poljuljane, no nisu prestale – naglasio je Vedran Blagus iz South Central Ventures.

Unatoč podacima o smanjenoj investicijskoj vrijednosti koja je posljedica globalnih ekonomskih zbivanja, panelisti su se složili kako je pred domaćom, ali i globalnom start-up scenom izazovan period samo uvod u nastavak prosperitetnog razdoblja. Naime, pred start-upašima sada su novi izazovi u vidu ulaganja u istraživanja i razvoj, kao temelj novih inovacija koje mogu pomoći prebroditi krizu.

– Što se aktivnosti i interesa start-upa tiče – nije došlo do smanjenja, dapače ih ima više nego ikada prije. Velik je broj prijavljenih i zainteresiranih za naš Lab, a tzv. zamor scene ili materijala ne postoji, po onome što vidimo – a to je reakcija na događaje i same prijave, vidi se živost scene. U Hrvatskoj je sve više investicijskih fondova koji

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr