Kako investirati i štedjeti u 20-ima, 40-ima i 60-ima (2.): Savjetuje Škrti otočanin Toni Vitali

Štednja i ulaganje za budućnost ne bi se, teoretski, trebali bitno razlikovati na početku, sredini i samom kraju karijere.

Stoga smo pitali stručnjake Sandru Ferenčak, autoricu bloga MyTetka u kojem svesrdno daje investicijske savjete i savjete za štednju, blogera Tonija Vitalija, poznatog kao Škrti otočanina, te Ivana Stojanovića, brokera i glavnog čovjeka Optimtradera za hrvatsko tržište, koji je također investicijski influencer, na što obratiti pozornost kad štedimo i investiramo u 20-tima, kakvu štedno-investicijsku strategiju odabrati u srednjim godinama, a kako se time baviti prije samog kraja radnog vijeka.

Vrijeme prvog nastavaka u kojem je financijske savjete podijelila vrlo polularna financijska blogerica Sandra Ferenčak (MyTetka), u drugom nastavku donosimo financijske savjete Tonija Vitalija (Škrti Otočanin).

Štednju i investiranje ne bi trebalo značajno razlikovati na početku, sredini ili kraju karijere, smatra Vitali. Naravno, prihodi i troškovi značajno će varirati tijekom karijere pa će o njima ovisiti i ono najvažnije u osobnim financijama, a to je stopa štednje odnosno postotak ušteđenih prihoda. Nisu svi u mogućnosti odvajati značajan dio prihoda, ali za one koji jesu preporučuju odvajanje minimalno 20 posto prihoda za ostvarivanje dugoročnih ciljeva poput sigurne mirovine.

Što više, to bolje

– Što više to bolje, ali naravno ne treba ići u krajnost. Treba imati ravnotežu između dugoročnog planiranja i uživanja u sadašnjosti – savjetuje Vitali za koju je najbolja investicija, bez obzira na godinu, u vlastito zdravlje. Smatram da nam ne bi trebalo biti žao odvojiti bilo kakvo vrijeme, energiju ili novac za svoje zdravlje.

Vitali pak objašnjava kako najveće razlike koje vide između ljudi u 20-ima, 40-ima ili kod 60-godišnjaka leže u financijskim ciljevima i naravno vremenskom horizontu, a po njemu je paradoksalno većina kreće razmišljati o mirovini tek u 40-ima ili kasnije. , ako se zna da možemo napraviti puno više s puno manjim iznosima ako krenemo nešto ranije

Mladi ljudi: veći rizik, veći prinos

– Svim mlađim osobama preporučujem da investiraju najviše u svoje znanje i vještine, a tek onda na tržištima kapitala. Ljudski kapital koji mlada osoba posjeduje omogućuje odlična ‘povrata na investiciju’ što se tiče vlastite karijere i drugih izvora prihoda. Isto tako, potencijalni rizici su puno niži kada imamo desetljeća rada ispred sebe i ako nitko ne ovisi o nama financijskim sredstvima. Dakle, matematički se isplati više riskirati dok smo mlađi i što se tiče karijere i što se tiče ulaganja na tržištu kapitala. Ovo je vrijeme za relativno visok rizik i visoke prinose u skladu s osobnom tolerancijom na rizik – rekao je Vitali.

Srednje godine: briga za mirovinu

Onima srednjih godina Vitali bi preporučio da, ako već nisu, svakako što prije počnu štedjeti i ulagati za mirovinu. Doći će brže nego što mislite, a sa svakom godinom koja prolazi taj cilj postaje sve teže ostvariv.

– Dovoljno je pogledati stanje mirovinskog sustava danas i demografska kretanja. Pametnom dosta. U srednjim godinama trebalo bi investirati uz umjeren do visokog rizika, jer se najčešće i dalje radi o investicijskom horizontu koji se mjeri u desetljećima – kazao je Vitali.

Pred mirovinom: što konzervativnije

Onima koji su već pred mirovinom, škrti otočanin preporučuje da štedjeti i ulagati počnu još jučer. Naravno, naglašava, tada to ulaganje mora biti nešto konzervativnije, a uz manji rizik dolazi i manji povrat.

– To je najžešće razdoblje za započeti s investiranjem, ali nije nemoguće. Imajte na umu da se ljudski vijek brzo produžava. Ako pazite na svoje zdravlje, najvjerojatnije vas čekaju desetljeća života u mirovini. Imajte to na umu pri planiranju – rekao je Toni Vitali.

A ako govorimo o tome u što se najviše isplati ulagati, onda je to po njemu malo kompleksnija tema. Vitali ističe da većina građana u Hrvatskoj nema dovoljno diverzificiranu imovinu, uglavnom gotovinu ili ekvivalente koji gube vrijednost ili imovinu za život ili najam. Prema njegovim riječima, premalo je globalne izloženosti, posebno prema tržištima kapitala

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr