Umirovljeni pilot Selak za Dnevnik Nove TV o sudu aviona: “Očito je da su letjeli na nekoj manjoj visini”

Tragedija u Italiji – u blizini Rima sudarila su se dva vojna trenažna zrakoplova. Oba pilota su poginula, jedna letjelica pala je na ulicu u naselju. Srećom, na terenu nije bilo žrtava. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

GalerijaIvan Selak Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 2 Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 1 +0Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 3


Vojni školski zrakoplov eksplodirao je na ulici u Guidoniji nedaleko od Rima. Sudario se s drugim zrakoplovom, koji je pao na livadu izvan naselja. Oba pilota poginula su u nesreći.

Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak komentirao je događaj.

“Možemo samo nagađati s obzirom da se to dogodilo prije sat vremena. Možemo samo pretpostaviti da je do sudara došlo zbog pogreške posade s obzirom na to da znamo da se zrakoplovi ne privlače, a posade su očito letjele u grupu. Možemo pretpostaviti da je došlo do greške i sudara u zraku.”

Poginula su dva iskusna pilota, pukovnik Giuseppe Cipriano i bojnik Marco Maneghello. Talijanski mediji javljaju da je pilot koji je sletio izbjegavajući kuće udario u parkirani automobil. Tvrde da je još bio živ i počeo je vikati, ali jest zrakoplov eksplodirao prije nego što mu je itko uspio priskočiti u pomoć. Srećom, nije bilo stradalih civila.

Sudar vojnih zrakoplova u Italiji - 3Ivan Selak(Foto: DNEVNIK.hr)

“Taj avion je lagani avion, nije opremljen s katapultirajućim sjedištem. Piloti mogu imati od sredstava za spašavanje samo padobran. Očito je da su letjeli na nekoj manjoj visini, tako da ovaj što je pao u polje očito nije imao vremena iskočiti, a ovaj drugi što je sletio u naseljeno mjesto, nažalost, nije imao sreću i nije uspio preživjeti to slijetanje”, rekao je Selak.

Četiri laka vojna školska zrakoplova SIAI Marchetti S208 bila su u unaprijed planiranoj misiji obuke. Dva su se sudarila nedaleko od zračne vojne baze na visini od oko 500 metara. Zapovjednik je izjavio kako se nesreća dogodila nekoliko minuta nakon završetka planiranog dijela leta, neposredno uoči slijetanja.

Talijanski mediji javljaju da su zrakoplovi bili u službi više od 40 godina, ali u odličnom stanju. Imaju četiri sjedala. Letjelica se uglavnom koristi za vuču zrakoplovnih jedrilica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr