Saznavat ćemo porijeklo hrane pomoću blockchaina i QR kodova

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za izradu informacijskog sustava sljedivosti hrane vrijedan 1,1 milijun eura.

Hrvatska poljoprivreda ozbiljno iskoračuje u digitalno doba. Nakon što je predstavljen sustav monitoringa, odnosno praćenja osnovnih poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim površinama, Ministarstvo poljoprivrede kreće u uspostavu informacijskog sustava sljedivosti hrane. Sustav, čija je vrijednost procijenjena na 1,1 milijun eura bez PDV-a, temeljit će se na blockchain tehnologiji. Do podataka o proizvodu korisnik će dolaziti putem QR koda s vezom na odgovarajući skup podataka koji će se nalaziti na portalu sljedivosti hrane. Nadležno ministarstvo putem javnog natječaja otvorenog do 21. ožujka traži “izvođače radova”, a cijeli bi sustav trebao biti uspostavljen i funkcionalan do kraja 2024. godine, piše u natječajnoj dokumentaciji.

Tri faze

Kako piše u dokumentaciji objavljenoj na elektroničkom oglasniku javne nabave, Ministarstvo poljoprivrede želi izgraditi jedinstven sustav sljedivosti hrane životinjskog i biljnog podrijetla te informacije o sljedivosti hrane učiniti dostupnim potrošačima, naručiteljima i institucijama. “Za dionike u lancu sljedivosti, potrebno je izgraditi aplikaciju za ispis QR koda na naljepnice. Sustav mora biti modularan kako bi bilo moguće na jednostavan način dodavati nove proizvode, podatke i informacije. Usto mora biti dimenzioniran za istovremeni pristup velikom broju korisnika”, ističe se u dokumentaciji.

Realizacija projekta sljedivosti hrane pak bit će podijeljena u tri faze, a sve bi trebalo biti završeno do kraja 2024. Natječaj je pak podijeljen u deset grupa, a najskupljim se procjenjuje uspostava mreže lanca blokova (Blockchain) čija vrijednost iznosi 678 tisuća eura bez PDV-a. a.

Kristijan Glibo

Tvrtka Beyondi je prije korona krize radila u suradnji s Omega software-om na dokazu koncepta. Kristijan Glibo, osnivač i direktor tvrtke Beyondi, kaže da će se javiti na ovaj natječaj, ali ipak s drugom tvrtkom kao partnerom.

“Projekt je iznimno zahtjevan i složen zato što se mora osigurati državna infrastruktura koja će biti vođena od raznih agencija, a koje su u različitim nadležnostima. To su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Državni inspektorat, Hrvatski veterinarski institut te gradovi od kojih svaki ima svoju veterinarsku ambulantu. Dakle, moramo osigurati zajedničku infrastrukturu i zajedničku proceduru za sve te aktere”, objašnjava Glibo. Naime, ističe se, transparentnost koja se projektom postiže mora biti verificirana, a to znači da je potrebna zajednička verifikacija sustava, a koji pruža AKD.

Što će tu država?

No ovaj pokušaj uspostave sljedivosti hrane nije prvi u Hrvatskoj. Njega je prije pet godina uspostavio startup VeeMee, a njegov osnivač i vlasnik Marko Kozjak kaže da su danas s 25 tisuća tona hrane označene QR kodom najveći igrač na tržištu po pitanju neutralne sljedivosti. Na ulazak države u ovu domenu ne gleda blagonaklono. “A čemu nam onda služi zakonski sustav deklaracija”, pita se te ističe da bi državi bilo bolje uspostaviti bazu podataka onoga što se u Hrvatskoj proizvodi, tko proizvodi te u kojim količinama. “Stalno nešto nadograđujemo, a sustav je kontinuirano nedovršen. Uostalom, zašto bi država ulazila iu ovo područje. To znači da će svi QR kodovi biti u njezinom vlasništvu, čime se opet uzima dio kolača u privatnom sektoru”, ističe.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, s ovim natječajem i projektom Ministarstva poljoprivrede nije poznat. “Ministarstvo poljoprivrede objavljuje enormne količine dokumentacije tako da uistinu ne stignem sve pratiti”, kaže Jakopović. No dodaje da je dobro da se s procesom sljedivosti hrane ide na nacionalnu razinu. Ističe i da je važno da potrošač u ovom projektu bude u fokusu jer bi se tako mogli pospješiti lokalni vrijednosni lanci. “Što je više proizvodnje u Hrvatskoj to će naši proizvodi biti jeftiniji”, ističe.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr