U središtu Crikvenice neće 'zeleni' hotel budući vrijedan 22 milijuna eura

Velika obnova Jadran najavila je 22 milijuna eura vrijednu rekonstrukciju dotrajalog hotela International.

Turistička tvrtka Jadran ove jeseni kreće s rekonstrukcijom Hotela International u centru Crikvenice. Investicija je ukupno teška 22 milijuna eura, projekt pod nazivom “Zakoračite u hotel budućnosti” prijavili su i na nedavno zatvorenom natječaju za novac iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, potvrdili su iz tvrtke za Poslovni dnevnik.

„Hotel International će nakon rekonstrukcije biti građevinski, arhitektonski i funkcionalno visokokvalitetan objekt prilagođen najvišim turističkim i hotelijerskim standardima, a po tehnološkim rješenjima zadovoljit će vrlo visoke kriterije zaštite okoliša te će uglavnom koristiti obnovljive izvore energije s vrlo niskom emisijom stakleničkih plinova“, objasnio je Miroslav Pelko, član uprave Jadrana.

Dovršetak za dvije godine

Dovršetak obnove planira se do ljeta 2025. godine, uoči početka glavne turističke sezone. Ukupna vrijednost ulaganja je 22 milijuna eura, a iz NPOO-a se planira namjestiti 6,6 milijuna eura. “Projekt je nazvan ‘Zakoračite u hotel budućnosti’ jer su sredstva usmjerena na poticanje zelene i digitalne tranzicije u sektoru turizma, a zahvaljujući mogućnosti korištenja tih sredstava, moći ćemo modernizirati hotel, uvesti najnovije tehnologije i biti nositelji održivog razvoja i smanjenja negativnih utjecaja na okoliš. . Bit će to ključno za podizanje kvalitete turističke ponude na crikveničko-vinodolskoj rivijeri”, ističe Pelko, te dopušta zahvat donosi i nova radna mjesta.

Hotel danas ne ispunjava sve zahtjevnije standarde, građevinski je dotrajao, te je jedino rješenje sveobuhvatne rekonstrukcije. Nova uvučena baza hotela će zadržati dvije etaže iznad kojih će se formirati novi transparentni prostori smještajnih jedinica. U najvećem dijelu građevina će biti ozelenjena po obodu svih etaža i po zelenim krovovima s lokalnim raslinjem. U prizemlju će biti slastičarnica, lobby i restoran s terasama na trgu, a ostaje i kultna crikvenička kavana Inter. U planu je i otvaranje prolaza koji spaja sjeveroistočnu i jugozapadnu stranu hotela, što će biti povratak izvornom projektu. Iz prolaza će se ulaziti u poslovne prostore u prizemlju i na galeriji, a predviđene su pokretne stepenice i dizala za pristup gornjoj etaži galerije.

U planu je i otvaranje prolaza koji spaja sjeveroistočnu i jugozapadnu stranu hotela, što će biti povratak izvornom projektu, Foto: PD

Na prvom katu su tri konferencijske dvorane s mogućnošću spajanja, a vertikalno ostakljeni zeleni atrij protezat će se kroz cijelu zgradu i pet etaža. Wellness centar uključuje bazen sa sunčalištem, panoramske saune i sobe za tretmane s terasom. Bazen će biti natkriven pomičnom krovnom konstrukcijom, au gornjoj etaži nalazit će se lounge bar i terasa s panoramskim pogledom.

Ugrađeno u tražilo

Na ovojnici hotela postavlja se novi sustav vanjskih ostakljenih stijena s toplinskom i zvučnom izolacijom, a umjesto postojećih ravnih krovova planiraju se klimatski prihvatljiviji i energetski učinkovitiji zeleni krovovi. Predviđa se postavljanje novog sustava fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koja će pokriti 86 posto ukupnih potreba za električnom energijom. Sve to bi trebalo smanjiti sadašnji godišnji utrošak energije za 93 posto i smanjiti za čak 95 posto ukupne emisije štetnih plinova.

Sustavi grijanja bit će napredni i visokoučinkoviti, rasvjeta će biti LED, uređaji za vodu bit će svrstani u prva dva razreda potrošnje vode EU vodne oznake, a sve će sobe biti ‘pametne’. Svi radovi na konstrukciji građevine izvest će se od niskougljičnog betona i čelika, a pregradni zidovi od ekološki prihvatljivih gipskartonskih ploča.

Sve zidne boje koje će se koristiti bit će ekološki prihvatljive i proizvedene na ekološki način. Najmanje 70 posto neopasnog građevinskog otpada i otpada od rušenja koji nastane na lokaciji bit će pripremljeno za recikliranje i ponovnu upotrebu. Projekt rekonstrukcije hotela International djelo je arhitektonskog studija Arhiva iz Zagreba, koji se pobrinuo da se novoobnovljena zgrada što bolje uklopi u vizure centra Crikvenice, poručuju iz tvrtke.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr