Top 10: Švedska je najbolja država za rad žena u 2023.

Od zemalja u regiji najbolje se plasirala Slovenija koja je zasjela na visoko peto mjesto

Povodom Međunarodnog dana žena britanska tvrtka Reboot Online provela je istraživanje koje europske zemlje ženama pružaju najbolje uvjete za rad. Stoga, želite li raditi u okruženju u kojem vaši profesionalni talenti mogu doći do izražaja i koji nude najbolje mogućnosti za poslovni razvoj, kupite avionsku kartu za – Švedsku.

Toj su državi istraživači dali 241,1 bod od ukupno 300, a zemlje su rangirane prema različitim kriterijima od ekonomskih prilika, prava na porodiljni pa do mogućnosti napretka na korporativnoj ljestvici.

Na drugom i trećem mjestu našle su se Finska (227,6) i Norveška (213,8), dok je najlošiju perspektivu nudila Turska koja je dobila samo 31 bod. Od zemalja s brdovitog Balkana najbolje se plasirala Slovenija koja je s 203,5 bodova zasjela na visoko peto mjesto.

Bez Hrvatske

Najbolje je zadovoljila kriterije ekonomskih prilika i porodiljnog dopusta budući da tijekom godine dana Slovenke dobivaju punu plaću. Međutim, trebala bi se poraditi na mogućnostima za napredak na korporativnoj ljestvici, odnosno broju žena na liderskim pozicijama.

Zemlje koje nisu na popisu deset najboljih, a ni deset najgorih europskih zemalja za rad žena, poput Srbije ili Hrvatske, nisu uključene u studij, jer su istraživačima nedostajali relevantni podaci za mjerenje.

Naomi Aharony, izvršna direktorica i suosnivačica agencije Reboota, u priopćenju je izjavila da ukupni rezultati sugeriraju da je došlo do određenog napretka u pogledu rodne ravnopravnosti na radnom mjestu.

– Ipak, razočaravajuće pozicije europskih zemalja poput Austrije i Češke potvrđuju da je taj napredak u Europi i dalje spor. Žene se još uvijek suočavaju s brojnim izazovima kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, a to se ne odnosi samo na razliku u plaćama, nedostatak žena na liderskim pozicijama, vladine poticaje ili ravnotežu poslovnog i privatnog života – zaključio je Aharony.

Najbolje europske države za rad žena:

  1. Švedska
  2. finski
  3. Norveška
  4. Litva
  5. Slovenija
  6. Rum

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr