Hrvatski Telekom i Fakultet strojarstva i brodogradnje omogućuju studentima rad na 5G tehnologiji

Hrvatski Telekom i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji za realizaciju privatne 5G Campus mreže te praktične primjene rješenja za Pametne tvornice u istraživačko-razvojnom laboratoriju ovog fakulteta.

Privatna 5G Campus mreža na FSB-u koristit će se za laboratorijske i auditorne vježbe te za izradu završnih, diplomskih, specijalističkih i doktorskih radova. Jedno od područja primjene 5G mreže je iu Industriji 4.0, stoga će Hrvatski Telekom u istom laboratoriju postaviti i sustav upravljanja proizvodnjom (MES) primjenjiv za digitalizaciju strojeva svih tehnoloških generacija te digitalizaciju procesa proizvodnje.

5G tehnologija je neizostavan dio svakog modernog sustava te je, zbog svoje široke primjenjivosti, postala preduvjet za razvoj pametne industrije i gradova. Hrvatski Telekom u nastojanju da modernizira i digitalizira proizvodne procese hrvatskih tvrtki vidi potencijal Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao središta znanja i ključnog znanstvenog sudionika Industrije 4.0. Uspostavljanjem privatne 5G Campus mreže i praktičnom primjenom rješenja Pametne tvornice u sklopu Smart Factory labosa mladi inženjeri moći će svoje ideje, radove i nova tehnološka rješenja testirati na suvremenoj 5G tehnologiji. Vjerujemo da je upravo suradnja akademske i poslovne zajednice ključ daljnjeg napretka i povećanja konkurentnosti kompletne hrvatske industrije“, rekla je Marijana Bačićčlanica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

Fakultet intenzivno radi na jačanju partnera s inovativnim hrvatskim tvrtkama kroz obostrani transfer tehnologije i znanja, a sve kako bismo naposljetku pripremili buduće inženjere za suvremeno tržište rada, odnosno rad s modernim tehnologijama i modernim poslodavcima. U tom kontekstu posebno se ističe uloga FSB-a u svjetlu Industrije 4.0 i pametnih tvornica. Partnerskim ugovorom s Hrvatskim Telekomom Fakultet dobiva na raspolaganje privatnu komunikacijsku mrežu putem tehnologije 4G i 5G koja će biti instalirana u novoosnovanom istraživačko-razvojnom laboratoriju Campus Network te priliku za intenziviranje poslovne i razvojne suradnje. Ustupanje opreme omogućit će istraživačima i studentima rad na najsuvremenijim komunikacijskim tehnologijama. Sve navedeno znatno povećava kapacitete naših laboratorija u području istraživanja, razvoja i inovacija, a isto tako doprinosi unapređenju nastave na svim razinama studija Fakulteta. Na kraju, rezultati ovih istraživanja su doktorske disertacije te znanstveni članci u renomiranim znanstvenim i stručnim časopisima što doprinosi međunarodnoj vidljivosti Fakulteta“, naglasio je prof. dr. sc. Zdenko Tonkovićdekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

FSB će u suradnji s Hrvatskim Telekomom promicati projekte iz područja Industrije 4.0, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža čime će se potaknuti obuhvatniji rad na znanstveno-istraživačkim projektima. Također, implementacijom sustava upravljanja proizvodnjom (MES) iz projekta Pametnih tvornica na edukacijsku proizvodnu liniju FSB-a moći će se pratiti prednosti digitalizacije proizvodnje.

Krajem 2019. godine na Fakultetu je započeo projekt razvoja modularnog ekspertnog sustava za uspostavljanje diskretnih proizvodnih procesa temeljenim primijenjenim načelima Smart Factory. U Zavodu za industrijsko inženjerstvo instalirana je najbolja i najsuvremenija oprema iz područja Smart Factoryja koja će nakon povezivanja s privatnom komunikacijskom mrežom omogućiti studentima, postdiplomantima, gospodarstvenicima razvoj novih znanja i iskustava koja će kasnije primijeniti na svojim radnim mjestima i tako digitalnom transformacijom modernizirati industriju Republike Hrvatske. . U ovom laboratoriju očekujemo razvoj novih inovativnih rješenja, start-up kompanija i međunarodnih EU projekata koji će osigurati visoku poziciju i našem fakultetu i gospodarstvu Republike Hrvatske, kako u Europi tako iu svijetu“, rekao je prof. dr. sc. Nedeljko Štifanićvoditelj projekta Smart Factory.

Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na mrežu kampusa koji Deutsche Telekom pokreće i razvija diljem Europe a, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Više o temiIzvor:Bug.hr