Policija Zagrebačke županije uhitila je hakera koji je prodavao Trojance

Danas je na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policijepa čak i američkog Ministarstva pravosuđaobjavljeno kako je uspješno provedeno gašenje jedne internetske domene i uhićenje hakera koji ju je vodio – a ono što nam je posebno zanimljivo jest da je riječ o punoljetnom hrvatskom državljaninu s područja Zagrebačke županije.

U suradnji s FBI-jem i Europolom

On je, nakon kriminalističkog istraživanja, uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka, kažu iz MUP-a. Dalje pojašnjavaju kako je potvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik od 22. svibnja 2012. godine, kao administrator mrežne stranice www.worldwiredlabs.com distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (eng. Remote Access Trojan) naziva NetWire, koji je namijenjen i korišten za početak kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Navedena domena je istovremeno oduzeta, a na njoj stoji obavijest ispod koje su se, između ostalih, potpisali Europol, FBI i hrvatski MUP. Nalog za zapljenu web stranice odobrio je prekršajni sud Sjedinjenih Država.

Navedeni računalni program NetWire, namijenjen je i korišten za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba, putem udaljene mrežne veze, koji pokretačima omogućuje potpunu kontrolu nad računalima i pametnim telefonima, bez znanja oštećenih osoba.

Prodavao malware putem weba

Također je utvrđeno da je osumnjičenik navedeni program prodavao putem svojih mrežnih stranica, po cijenama od 10 do 1.200 američkih dolara, ovisno o tome u kojem razdoblju je licenca za korištenje NetWirea bila ponuđena na prodaju (od mjeseca dana na duže). Uhićen je ostvario protupravnu imovinsku korist koja se još uvijek utvrđuje, poručuje MUP.

U nekim zlonamjernim kampanjama počinitelji su koristili NetWire (trojanac) za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnosti. Također je zabilježeno da je zlonamjerni softver koristio skupinu prevaranata iz Afrike koji su koristili NetWire za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima.

Haker je zatvoren

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je 8. ožujka u večernjim satima predan policijskom pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnijeta kaznena prijava. Rezultat ovog kriminalističkog istraživanja je međunarodno policijsko suradnje i zajednička napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta te je ostvaren u suradnji i koordinaciji s američkim FBI-jem (Terenski ured Los Angeles), Federalnom policijom Australije, Kantonalnom policijom Zürich (Švicarska) i EUROPOL-om.

Hrvatska policija kaže i kako, u suradnji s partnerskim policijskim agencijama, nastavlja prikupljanje i analizu elektroničkih dokaza. Istragu u ovom slučaju pokrenuo je FBI još 2020. godine, nakon što su otkrili da je stranica worldwiredlabs.com jedini poznati online distributer zloćudnog programa NetWire.

Više o temiIzvor:Bug.hr