'OKITI SE TUĐIM PERJEM!' Petrov kaže da Vlada krade ideje Mostu: 'Na brzinu žele napraviti ono što smo predlagali prije sedam godina'

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Autor: IG

Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo je prijedlog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama koji je izradio. Prema tom zakonu, umjesto 300 koeficijenata i 500 dodataka, uvelo bi se 16 platnih razreda, omogućilo bi se napredovanje i nagrađivanje u službi te uvele dvije vrste sankcija. Božo Petrov, šef Mosta, na konferenciji za novinare u Saboru izjavio je da je Most ovaj zakon tražio prije sedam godina.

“U Ministarstvu uprave, koje je tada vodio Most, prije šest godina napravio se akcijski plan, jer je Europska unija u to vrijeme odobrila 880 milijuna kuna. Tada smo tražili da za ista radna mjesta budu iste plaće. Ponudili smo rješenja kojima bi se stimulirao rad, a destimulirao nerad. I još više od toga. Na kraju, HDZ je to spremio u ladicu. I to u ladici stoji šest godina. I tada smo zbog toga izgubili gotovo sto milijuna eura jer ništa nisu napravili”, rekao je i nadodao da, sada kada su prisiljeni promijeniti zakon jer im o tome ovisi novih 700 milijuna eura iz europskih fondova, sada će navrat nanos mijenjati zakon zbog čega im se već i stručnjaci iz radnih skupina žale ukazujući da je nemoguće napraviti kvalitetan zakon u tako kratkom roku.

“Niti imamo uvid u nacrt zakona, niti imamo uvid u analitičke podloge, niti je javno objavljena analitička podloga Svjetske banke zbog koje i na temelju koje kreće izrada ovog nacrta zakona”, rekao je.

‘Mi ćemo vas dovesti pred zid, u cajtnot’

Petrov je rekao da su u Ministarstvu uprave, koje je tada vodio Most, prije šest godina izradili akcijski plan za koji je Europska unija odobrila 880 milijuna kuna.

“I na kraju će se napraviti po ustaljenoj praksi – mi ćemo vas dovesti pred zid, u ‘cajtnot’, i vi nećete imati vremena ni o čemu raspravljati te ćete morati birati između zakona, koliko god loše on bude napravljen, i toga da izgubimo 700 milijuna eura. To je politika Vlade. Slažem se s tim, jer smo o tome govorili prije sedam godina. To znači – jednaka plaća za jednaka mjesta, stimulirati rad, destimulirati nerad, ali u to treba uključiti apsolutno sve”, rekao je.

“I ministarstva i agencije, i županijsku i lokalnu razinu. A ne da neki službenik na lokalnoj razini ima veću plaću od službenika u ministarstvu, što je danas slučaj. I naravno, da u svemu tome postoji gradacija ovisno o složenosti poslova i potrebama tržišta, jer imamo dijelove sustava koji nam se urušavaju zato što nemaju dovoljno kvalitetnih ljudi, dok imamo druge dijelove sustava gdje imamo i viška ljudi. Sve to treba uzeti u obzir – kazao je Petrov ističući kako Vlada trenutno nacrt zakona krije kao zmija noge i namjerno odugovlači sa svim analitičkim podlozima, samim tim i nacrtom zakona, čime se onemogućava transparentan uvid u informacije kako bi Sabor i javnost o tome uopće mogli raspravljati. ”, rekao je Petrov.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr