Svjedočimo li izumiranju gotovine? Za nove generacije keš više nije kralj, Hrvatska tu nije iznimka

Od uvođenja eura građani sve manje koriste gotovinu, a sve češće plaćaju karticama. Svjedoci smo smrti gotovine?

GalerijaPlaćanje karticama: Ilustracija - 1 Plaćanje karticama: Ilustracija - 4 Plaćanje karticama: Ilustracija - 3 +1Plaćanje karticama: Ilustracija - 5


Prvi novac kojim se čovjek koristio u povijesti su bile kovanice, nakon toga izmislili smo papirnati novac, a onda pojednostavili plaćanje korištenjem čekova. Ispisivanje čekova zamijenili smo kreditnim karticama, a sada novčanik pretrpan plastičnim karticama kodom koji se nalazi u našem mobitelu. Počela je era digitalnog novca.

Povećanje bezgotovinskog plaćanja trend je koji postoji u cijelom svijetu. Za nove generacije keš više nije kralj. Hrvatska tu nije iznimka, pogotovo otkad smo uveli euro, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

“Vidite da svi kupuju te kovanice kada vide da vrijede, a onda na kraju zbog straha od nove valute na kraju prelaze na plaćanje karticama. Mislim da je porast već nekih desetak do petnaest posto u odnosu na isto razdoblje lani”, rekao je član uprave PBZ-a Draženko Kopljar.

Znači li to da je da gotovina bez budućnosti? “Gotovina je ono što ljudima omogućuje slobodu, potpunu anonimnost i kontrolu nad njihovim troškovima, a nikako neki arhaični način plaćanja. Vjerujem da nas u budućnosti čeka sve veći suživot inovativnih financijskih rješenja i dobre stare gotovine”, rekao je On. Nikola Škorić.

“Neka od tih rješenja razvijaju se iu Hrvatskoj. Da biste mogli plaćati karticom preduvjet dosad je bio taj da trgovac ima POS terminal. Ipak, zahvaljujući ovoj hrvatskoj tvrtki taj POS terminal više nije potreban. Dovoljno je da trgovac kod kojeg kupujete ima mobitel s adekvatnom aplikacijom”, izvijestio je Biočina.

Sklonost Hrvata novim financijskim tehnologijama iskoristila je i vodeća svjetska digitalna banka – Revolut.

“Što se tiče broja korisnika Hrvatska je jedno od dvadeset najvećih tržišta u svijetu za nas. Danas u Hrvatskoj imamo 313.000 korisnika, možda ćemo nakon ovog nastupa imati i 350.000”, kazao je kroz smijeh iz Revolucije. Andrius Bičeika.

No domaći bankari poručuju – nije sve u tehnologiji. “Četrdesetak posto zahtjeva za kredite dolazi digitalnim kanalima. Specijalisti smo za brze kredite, no vrlo mali postotak njih završi proces potpuno digitalno. Ne, u određenom dijelu procesa idu u banku. i sve zaokružiti na tradicionalan način”, rekao je predsjednik Uprave Addiko bankaMario Žižek.

Keš će očito još dugo biti u našim novčanicima, ai kad ga ne bude jedno svojstvo novca će ostati isto – da ga je lakše potrošiti nego uštedjeti.

Imaš pravo, ostvari gaNasljeđuju se auti, kuće, ali i dugovi: Što s kreditom nakon smrti korisnika?Novac, ilustracijaUvođenje osobnih sankcija Rusiji: Ekonomski stručnjak objašnjava možete li doista prestati plaćati kredit ruskoj banci

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr