Epilozi rubrike Poziv Dnevnika Nove TV: Jedni odustali od odcijepljenja, druge kaznene prijave

Zbog priča kojima se bavio Dnevnik Nove TV rješavaju se dva važna problema u Primorsko goranskoj županiji. Čini se da su Unije odustale od odcjepljenja, a napokon se nešto pokrenulo oko višegodišnjeg zagađenja zraka i mora u Bakru.

GalerijaDorjan Curač, Bakar Marko Balen, reporter Nove TV Ana Kučić, gradonačelnica Lošinja +6Robert Nikolić, predsjednik Mjesnog odbora Unije


Nakon priče Dnevnika Nove TV u rubrici Poziv, stanovnici Unije danas su se sastali sa županom primorsko-goranskim i čini se odustali od referenduma za odcjepljenje. Zbog nagomilanih problema, od nedostatka zdravstvene skrbi do prometne nepovezanosti, ao čemu su govorili u Dnevniku, odlučili su ih primiti svi, od župana pa do ministra.

S današnjeg sastanka mještani Uniona poručuju da su zadovoljni ishodom, ali i da je do rješenja još dug put. Helikoptersko vozilo hitne pomoći također je ključno uvođenje dodatnih brodskih linija.

Na otoku stanuje tek 40-ak stanovnika, a strah ih je, kažu, da će ih za pet godina biti još manje.

Robert Nikolić, Predsjednik Mjesnog odbora Unije pita se zašto zašto taj program još nije zaživio. “Nadam se da smo sad svi napravili korak naprijed i da će se problem brzo rješavati u sjedećih pet-šest mjeseci”, rekao je.

Zlatko Komadina, Primorsko-goranski župan dobio je obećanje od institucija da će se obećanja ispuniti. “Što se prometne povezanosti tiče uvjerenja imamo od Ministarstva i Jadrolinije da će se u roku od godine nešto poboljšati i teretni brod i katamaran.”

Prijedlog je dala iAna KučićGradonačelnica Malog Lošinja.

“S obzirom da imamo jednu gradsku nekretninu u koju bi vrlo rado stavili u tu funkciju. Mogli bi doseliti jednu obitelj s djecom na otoku Unije i možda opet otvoriti školu.”

Zagađenje mora i zraka u Bakru

Nedavno je rubrika Poziv objavila ipriču o luci za rasuti teret koji zagađuje okoliš – pa je nekoliko mjeseci nakon emitiranja – policija je kazneno prijavila dvije odgovorne osobe riječke tvrtke.

U okolici Rijeke, na Grobnik je otišao i reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen provjeriti jesu li stanovnici i ekološki aktivisti zadovoljni.

“Rekao bih da jesu, kažu da ovo nije kraj problema. Nakon godina i godina vapaja konačno se nešto pomaknulo s mrtve točke, država je konačno počela reagirati”, rekao je Balen.

Damjan Curaćstanovnik Bakra godinama je bio možda i najglasniji što se tiče prijave zagađenja, a iskoristio je priliku da se zahvali Novoj TV, ali i državnim institucijama.

“Nama će i dalje odjeća koju sušimo vani biti crna, ali smatramo da treba nešto napraviti. Naš mali pomorski grad je i po turizmu poznat. To zagađenje u ovim razmjerima ne možemo dopustiti”, poručio je.

Curač je jasno demantirao optužbe da su Bakrani protiv luke u kojoj radi veliki broj ljudi.

Nikad nismo bili protiv luke iako su neki govorili da mi to tako radimo jer bi htjeli zatvoriti luku. Držimo se toga da bismo trebali ekološke standarde podignuti na neku razinu, na europsku razinu”, rekao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr