Što je radio hrvatski haker kojeg je uhvatio i FBI? “Pošalje to na milijun korisnika i neka samo 0,1 posto preuzme…”

Uhićen je u blizini Zagreba, no u ovu se priču uključio čak i američki FBI. Jer hrvatski haker – djelovao je na širokom području. Napravio je program koji je prodao drugim hakerima i omogućio im internetsku prijevaru. I tako već 10 godina.

GalerijaUhićen haker u Hrvatskoj - 3 Uhićen haker u Hrvatskoj - 4 Uhićen haker u Hrvatskoj - 2 +4 Uhićen haker u Hrvatskoj - 1


Sve što na jednom računalu radim ja… Na drugom vidi haker i krade moje podatke. Otprilike tako funkcionira zlonamjerni program koji je hrvatski haker prodavao drugima na svojoj web stranici.

Tome je došao kraj. Sada je njegovu stranicu zaplijenio američki FBI, a njega je uhitila naša policija na zagrebačkom području. Akcija je bila međunarodna – od FBI-a do Europola.

“Počinitelj bio u Hrvatskoj, većina dokazanih, elektroničkih i materijalnih, nalazila se izvan RH”, poručio jeRenato Grgurićvoditelj službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Program koji je prodavao jednom kada se instalira – omogućava nekome potpuna kontrola nad računalom. Što može biti vrlo opasno.

“To je jednostavno do toga što je svrha napadača, je li krasti podatke, rudariti kriptovalute, je li mu možda ciljao neku bitnu osobu pa želi dobiti podatke s kojima se može nju ocjenjivati. Recimo pošaljemo to na milijun korisnika, da 0,1 korisnika to preuzmi i instaliraj, opet smo nešto dobili”, pojasnio je reporter Srni Bijuk inženjer za računalnu sigurnost CARNET-a,Mislav Major.

Koliko je osoba bila žrtva takvog programa još se utvrđuje, ali ga je uhićen prodavao 10 godina. IT stručnjak kaže, u brojnim slučajevima cyber prekršiteljima teško je ući u trag.

“U sve to treba uključiti i policiju, jednostavno treba vremena da ih prevare, recimo kako varaju korisnike, da kroz tu policijsku istragu i prijevaru dođe do njegove izvorne adrese”, dodao je bojnik.

Program je imao cijenu i do 1200 dolara, a koliko je zaradio i to se još utvrđuje. Njegova obrana kaže da se za sada brani šutnjom.

Jure Šakićiz ureda branitelja osumnjičenog rekao je da je trenutno određen istražni zatvor,slijedi pretraga uzetih predmeta, prikupljenih e-mail adresa i ostalog.

Što se god istraga pokazala u ovom slučaju, jasno je da hakeri – ne spavaju. Pa je najvažniji savjet – pazite na mailove sa sumnjivih adresa.

“Nikad ne brzopleto klikati na linkove i ne brzopleto preuzeti takve programe”, zaključio je Major.

Hrvatu koji je prodavao program prijete 3 godine zatvora. Kazna nije veća jer nije osumnjičen da je sam sudjelovao u prijevarama – samo ih je drugima omogućio.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr