Hanfa je odobrila Tankerskoj plovidbi preuzimanje Turisthotela

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponuda za preuzimanje Turisthotelapo cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu tog turističkog poduzeća.

U Hanfiju su utvrdili da je prosječna cijena dionica Turisthotela u posljednja tri mjeseca prije početka objave ponude iznosila 581,59 eura, a najviša cijena po kojoj je Tankerska plovidba stjecala dionice iznosila je 610,53 eura, pa je cijena izražena u ponudi u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Danas se tom dionicom na ZSE trgovalo po cijeni od 590 eura.

Kako Hanfa dalje navodi u priopćenju, također su joj dostavljeni i dokazi da je Tankerska plovidba izdvojila novčana sredstva za kupnju dionica Turisthotela od svih dioničara koji tijekom ponuda iskazuju interes za prodaju svojih dionica po navedenoj cijeni.

Regulatorna agencija podsjeća da je obveza objavljivanja ponude nastala 18. siječnja, kada je prethodnim sklapanjem ugovora s pojedinim malim dioničarima Tankerska plovidba stekla više od 53.000 redovnih dionica odnosno 14,61 posto udjela, povećavši svoj ukupni udio u temeljnom kapitalu Turisthotela na 39,34 posto. .

Hanfta navodi i da su u postupku utvrđivanja najviše cijene dionice zatražene očitovanja Tankerske plovidbe, Turishotela i investicijskog savjetnika – tvrtke Interkapital vrijednosni papiri kako bi se utvrdile činjenice vezane uz naknade koje su eventualno bile predmet zadnjeg kupoprodajnog ugovora između ugovornih strana.

Konkretno, Hanfa je tražila informacije o tome je li, kada i pod kojim uvjetima određenim prenositeljima dionica pored ugovorene kupoprodajne cijene ponuđena i kompenzacija odnosno dodatna naknada za dionice Turisthotela, u čemu se sastojala takva naknada (novčani iznos, vrijednosni papiri ili nešto treće), ako su kao dodatna naknada ponuđeni vrijednosni papiri – kome je ponuđena takva naknada, jesu li pregovori rezultirali sporazumom/ugovorom, kada je sklopljen i od čega se sastojao te jesu li već izdani vrijednosni papiri ili će se tek izdati.

Iz očitovanja stoji da su postojali prijedlozi o naknadama koje pojedini dioničari s kojima je sklopljeni ugovor u konačnici nisu prihvatili, niti je s njima pojedinačno sklopljen dodatni sporazum koji bi to regulirao. Izvršene su i provjere transakcija po računima otvorenim u kreditnim institucijama i utvrđeno je da osim iznosa kupoprodajne cijene (od 610,53 eura) po dionici, prodavateljima nije isplaćen nikakav drugi iznos kao eventualna dodatna naknada, ističe se u priopćenju.

Stoga je u okvirima ovog postupka utvrđeno da će s utvrđenom cijenom iz ponude za preuzimanje svi dioničari biti u jednakopravnom položaju. U trenutku objave ponude, svi preostali dioničari će samostalno donijeti investicijsku odluku žele li prihvatiti ponudu Tankerske plovidbe ili ostati dioničari Turisthotela.

S obzirom da je Turisthotel prijavio sumnju na objavu povlaštenih informacija putem elektronskih poruka, Hanfa je izričito u okvirima svojih vlasti o tome provela dodatni nadzorni postupak kojim će se utvrditi je li u tim porukama iznesena povlaštena informacija kako je definirana Uredbom o zlouporabi tržišta. Taj postupak neće imati utjecaja na odluku iz ovog rješenja, navode iz Hanfe.

Uzimajući u obzir prethodno javno komuniciranje predstavnika Turisthotela i Tankerske plovidbe te pojedinih dioničara, Hanfa je dodatno uputila

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr